Ukraina tippluuraja: meie tapmisnimekirja tipus on Putin ja Prigožin (3)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Lance Cpl. Antonio Garcia / 22nd Marine Expeditionary Unit / Scanpix

Ukraina sõjaväeluure (GUR) ülema asetäitja kindralmajor Vadõm Skibitskõi kinnitas Saksa meediale, et nii Venemaa president Vladimir Putin kui ka Wagneri juht Jevgeni Prigožin on võimalike atentaatide nimekirja tipus. 

Skibitskõi tunnistas, et tema eriüksused üritavad Vladimir Putinit tappa, kuid selgitas, et jõupingutusi takistavad Putini väidetavad kehadublandid, vahendas Saksa meediat LBC. 

Lisaks Venemaa presidendile on hukkamisnimekirjas ka Wagneri erasõjafirma juht Jevgeni Prigožin ja Vene kindral Sergei Surovikin.

Ukraina luure tippametniku sõnul on Putini tapmiskatsed keerulised, sest Vene president on tihti peidus, rääkis ta Die Weltile. Ukraina sõjaväeluuraja väitis juba varem, et Putin kasutab avalikeks esinemisteks kehadublante. «Kuigi Ukraina luureteenistustel on keeruline, hakkab Putin nüüd oma pead välja pistma,» selgitas Skibitskõi.

Luureülem tunnistas ka, et nimekirjas on teisi kõrgeid Venemaa ametnikke, kes kõik peavad oma tegevuse eest Ukrainas vastutama. «Staabiülem Valeri Gerassimov ja kaitseminister Sergei Šoigu kavandasid sissetungi ja nüüd ei saa nad enam ümber mõelda,» ütles Ukraina ametnik. 

«Paljud vene inimesed toetavad endiselt seda nn erioperatsiooni, kuid tänu sotsiaalmeediale ja telefonikõnede pealtkuulamisele teame, et venelasi hirmutab suur [rindel] hukkunute arv.»

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on toonitanud, et nad ei ründa Putinit ega Moskvat. «Me võitleme oma territooriumil, kaitseme oma külasid ja linnu,» on Zelenskõi kinnitanud. 

«Me oleme sõjas ja need on meie vaenlased – kui [üks] oluline tegelane toodab ja rahastab relvade tootmist, siis selle [tegelase] kõrvaldamine päästaks paljude tsiviilisikute elud,» sõnas Skibitskõi ja lisas: «Rahvusvaheliste konventsioonide kohaselt oleks ta legitiimne sihtmärk.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles