Viimane neljast Rwanda genotsiidi tõttu tagaotsitavast saadi kätte

Copy
Külaelanikud ja nende juhataja otsivad Rwanda 1994. aasta genotsiidi ohvrite surnukehasid 5. mai 2023.
Külaelanikud ja nende juhataja otsivad Rwanda 1994. aasta genotsiidi ohvrite surnukehasid 5. mai 2023. Foto: CLEMENT DI ROMA/AFP/Scanpix

Viimane neljast 1994. aasta Rwanda genotsiidi tõttu tagaotsitavatest peeti kinni Lõuna-Aafrika Vabariigis, ütlesid neljapäeval ÜRO uurijad.

«Eile õhtul vahistati üks maailma enim tagaotsitav genotsiidisüüdistuse eest põgeneja Fulgence Kayishema ühisoperatsiooni tulemusena Lõuna-Aafrikas Paarlis,» teatas rahvusvaheliste kriminaalkohtute mehhanism (MICT) avalduses.

Hutu äärmuslased tapsid 1994. aastal saja päeva jooksul pea 800 000 rwandalast, enamik neist tutsid.

Kayishemat, endist õiguspolitsei inspektorit, süüdistatakse genotsiidis, vandenõus viia läbi genotsiidi, genotsiidile kaasa aitamises ning inimsusevastastes kuritegudes.

Jooksus on ta olnud alates juulist 2001, selgub MICT veebilehelt, kus tema sünniaastaks on märgitud 1961.

Fotod Rwanda genotsiidi ohvritest Kigalis 6. aprill 2019. 
Fotod Rwanda genotsiidi ohvritest Kigalis 6. aprill 2019. Foto: BAZ RATNER/Reuters/Scanpix

Süüdistuste kohaselt tappis ta koos teiste kahtlusalustega üle 2000 tutsi mehe, naise ja lapse, kes olid varjunud katoliku kirikusse Nyanges Kivumu piirkonnas.

«Kayishema osales otseselt selle veresauna plaanimises ja elluviimises, sealhulgas kütuse hankimine ja jaotamine, et kirik koos seal olevate põgenikega maha põletada,» seisis avalduses.

«Kui see ei õnnestunud, kasutasid Kayishema ja teised buldooserit, et kirik lammutada ja seal olevad põgenikud rusude alla matta ja tappa.»

«Seejärel juhatasid Kayishema ja teised surnukehade viimist kiriku alalt massihaudadesse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles