Milley: riigi maksejõuetus kahjustaks sõjaväe valmisolekut

Copy
USA sõjaväelased ja Patriot õhutõrjesüsteem Poolas.
USA sõjaväelased ja Patriot õhutõrjesüsteem Poolas. Foto: AGENCJA GAZETA / REUTERS

USA kõrgeim sõjaväelane kindral Mark Milley ütles neljapäeval, et valitsuse maksejõuetus kahjustaks riigi sõjaväge, annaks löögi valmisolekule ja moraalile.

«Sellel oleks väga märkimisväärne negatiivne mõju USA sõjaväe valmisolekule, moraalile ja võimetele,» ütles staabiülemate ühendkomitee esimees Pentagonis ajakirjanikele, lisades, et see kahjustaks ka rahvusvahelist mainet.

«Maksejõuetusel oleks olulised majanduslikud tagajärjed, mis väljenduksid tagajärgedena riigi julgeolekule – tasu sõduritele, vägede moraal, relvasüsteemid, lepingud, kõik see oleks mõjutatud,» ütles Milley.

«Valmisolek oleks selgelt mõjutatud. Meie suuremahulisi õppusi, mida erinevates koolituskeskustes läbi viime, jääks tõenäoliselt vähemaks või paljudel juhtudel katkeksid sootuks.»

1. juunini on jäänud seitse päeva – see on varaseim võimalik hetk, mil Ühendriikide valitsuse hinnangul võib võlgade teenindamiseks raha otsa lõppeda, kui riigi laenulimiiti ei tõsteta.

Vabariiklased nõuavad kärpeid kuni 130 miljardi dollari võrra ja järgmise aasta kulude ülempiiri seadmist 2022. aasta tasemele.

Demokraadid on kärbete vastu ja soovivad, et vabariiklased nõustuksid võlalage tõstma eeltingimusi seadmata, nagu seda on tehtud minevikus kümneid kordi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles