Kapitooliumirünnakus osalenud rühmituse juht mõisteti 18 aastaks vangi

Copy
Meeleavaldajad üritavad tungida USA kapitooliumile 6. jaanuaril 2021.
Meeleavaldajad üritavad tungida USA kapitooliumile 6. jaanuaril 2021. Foto: zz/STRF/Starmax/PA Images

USA paremäärmusliku rühmituse Oath Keepers asutaja mõisteti neljapäeval 18-aastaks vangi riigivastase vandenõu eest seoses 2021. aasta tormijooksuga Ühendriikide kongressile.

Tegemist on seni kõige karmima karistusega 6. jaanuari rünnaku eest.

Stewart Rhodes oli üks enam kui 1000 inimesest, keda süüdistati rünnakus, mille eesmärk oli tollase presidendi Donald Trumpi mahitusel takistada kongressi tunnistamast Joe Bidenit 2020. aasta novembri valimiste võitjaks.

«Te kujutate sellele riigile jätkuvat ohtu,» ütles kohtunik Amit Mehta Rhodesele, kes juhtis rühmitust Trumpi toetajate tormijooksus Kapitooliumile ja varustas neid relvadega.

«Te olete tark, karismaatiline ja veenev ning ausalt öeldes teeb see teid ohtlikuks,» ütles Mehta, lükates tagasi Rhodese väite, et ta on poliitvang.

Karistus jäi alla valitsuse taotletud 25 aasta, kuigi Mehta nõustus argumendiga, et Oath Keepersi plaan blokeerida Bideni presidendiks saamine vägivaldselt on terrorism.

Vahetult enne karistuse määramist kaitses oranžis vanglariietuses Rhodes trotslikult oma rühmitust ja nende tegevust Trumpi toetuseks.

«Minu ainus kuritegu on seista vastu neile, kes hävitavad meie riiki,» kuulutas ta, võrreldes end kuulsa Nõukogude dissidendi Aleksandr Solženitsõniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles