USA näeb Iraani raketiprogrammis tõsist ohtu

BNS
Copy
Rakett Kheibar.
Rakett Kheibar. Foto: Iranian Defence Ministry via ZUMA Press Wire/SCANPIX

USA nimetas neljapäeval tõsiseks ohuks Iraani raketiprogrammi, mille raames avalikustati seni suurima lennukaugusega uus mudel.

«Iraani ballistiliste rakettide areng ja levik kujutab tõsist ohtu piirkondlikule ja rahvusvahelisele julgeolekule ning on endiselt oluline väljakutse massihävitusrelvade leviku tõkestamisele,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Matthew Miller ajakirjanikele.

Iraani kaitseministeerium teatas, et raketi Kheibar lennuulatus on 2000 kilomeetrit ja see suudab kanda lõhkepäid kogukaaluga üle ühe tonni.

Kõnelused tuumaleppe 2015. aasta tuumaleppe taastamise üle on jooksnud ummikusse, kuid see ei võtnud ka otseselt arvesse Iraani raketiprogrammi.

President Joe Bideni administratsioon on suures osas loobunud mõttest leppida kokku sanktsioonide leevendamises, eriti pärast seda, kui Iraani haarasid ulatuslikud meeleavaldused riigi usulise juhtkonna vastu.

«Tuumarelvaga Iraan käituks tõenäoliselt veelgi provokatiivsemalt ja seetõttu oleme nii pühendunud takistama Iraanil tuumarelva omandamast,» ütles Miller.

Kaitseminister Mohammad-Reza Ashtiani ütles, et rakett toodi avalikkuse ette osana sammudest, mille eesmärk on «toetada sõpru ja riike, kes võitlevad domineerimissüsteemi vastu».

Raketi väljatoomine võib olla seotud pingetõusuga Iisraeli-Palestiina konfliktis, kus viimased kümme päeva on kestnud habras ralvarahu, mis lõpetas viis päeva kestnud konflikti Iisraeli ja Gaza sektoris baseeruva äärmusrühmituse Islamidžihaad vahel, mida toetab Iraan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles