SÕDA JA RAHU ⟩ Sudaani neljas relvarahupäev algas uute lahingutega

Copy
Sudaan, Hartum 24. mai 2023.
Sudaan, Hartum 24. mai 2023. Foto: AFP/SCANPIX

Sudaani lääneosas Darfuri piirkonnas käivad lahingud, ütlesid pealtnägijad USA ja Saudi Araabia vahendatud relvarahu neljandal päeval.

Sudaanis puhkes 15. aprillil relvakonflikt armee ja paramilitaarse RSF-i vahel, mida juhib relvajõudude ülema ja Sudaani de facto juhi Abdel Fattah al-Burhani endine asetäitja Mohamed Hamdan Daglo.

Esmaspäeva õhtul jõustus relvarahu, kuid seda rikuti juba esimestel minutitel ja rikkumised on jätkunud. Vastaspooled süüdistavad teineteist.

Relvarahu abil loodeti toimetada hädavajalikku humanitaarabi riigi sõdivatesse piirkondadesse.

Põhja-Darfuri pealinna Al-Fāshiri elanikud teatasid reedel lahingutest igat liiki relvadega.

Armed Conflict Location and Event Data Projecti andmetel on 15. aprillist saadik sõjategevuses surma saanud üle 1800 inimese.

ÜRO teatel on kodu pidanud maha jätma üle miljoni inimese ja 300 000 on põgenenud naaberriikidesse.

Sudaani 45 miljonist elanikust kolmandikku ähvardas näljahäda juba enne sõja puhkemist, praegu vajab humanitaarabi 25 miljonit elanikku, ütles ÜRO.

Relvarahu on lahingutesse siiski pausi teinud ja võimaldanud avada humanitaarkoridorid, et inimesed saaksid ohutumasse kohta minna ja abi jõuaks sõjaaladele.

USA ütles neljapäeval, et vaatlejad on tuvastanud suurtükkide, droonide ja sõjalennukite kasutamist ning tulevahetusi nii Hartumis kui Darfuris.

Olukord on eriti ärevusttekitav Darfuris, mis sai kannatada 2003. aastal puhkenud konfliktis, kui toonane president Omar al-Bashir saatis kardetud Janjaweedi omakaitseüksused rahvusvähemuste mässu maha suruma.

Burhani endise asetäitja Mohammed Hamdan Daglo juhitav RSF on välja kasvanud Janjaweedist.

Burhan ja Dago korraldasid 2021. aastal ühiselt riigipöörde, mis kukutas tsiviilüleminekuvalitsuse, kuid läksid hiljem võimu pärast tülli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles