VIDEO Pariisi politsei jahutas kliimaaktiviste pisargaasiga (1)

Copy
Kliimameeleavaldajad Pariisis 26. mai 2023.
Kliimameeleavaldajad Pariisis 26. mai 2023. Foto: CARON/ZEPPELIN/SIPA/Scanpix

Pariisi politsei lasi reedel pisargaasi, et ajada laiali kliimaprotestijad, kes püüdsid takistada Prantsuse naftahiiu TotalEnergies aastakohtumist.

Pärast kolme hoiatust valjuhääldist lasi politsei pisargaasi aktivistide pihta, kes istusid Pariisi uhkes linnaosas koosoleku toimumispaiga juures tee peal ees ning takistasid inimeste sisenemist.

Kümned meeleavaldajad olid tulnud juba koidu ajal Champs-Élysées lähedal asuva Salle Pleyeli sissepääsu juurde, et osaleda valitsusväliste organisatsioonide korraldatud protestiüritusel.

Sarnased protestid on toimunud ka teiste naftahiidude BP ja Shelli kohtumiste puhul.

Prantsuse valitsus käskis TotalEnergies'il taastuvatele energiaallikatele üleminekut kiirendada.

«Kliima on meie murede keskmes,» ütles TotalEnergies peadirektor Patrick Pouyanné mõnesajale aastakoosolekule kogunenud inimesele.

Tema sõnul on nad teinud taastuvallikatesse investeerimiseks rohkem kui teised.

Aga kuna maailma naftanõudlus kasvab, siis «kui TotalEnergies sellele nõudlusele ei vasta, teevad seda meie eest teised», ütles Pouyanné.

Ta väljendas kahetsust, et firma pidi rakendama erakorralisi meetmeid ning kutsuma politsei ja kontrollima rangelt koosolekule sisenejaid.

Sajad meeleavaldajad jäid ka koosoleku ajaks politseiblokaadi taha, vaadates, kuidas aktsionärid majja sisenesid.

Politsei teatel peeti kinni neli inimest.

«Me tahame ainult Totali mättasse lüüa,» karjusid meeleavaldajad. «Üks, kaks, kolm kraadi – selle eest tuleb tänada Totalit,» skandeeriti kliima soojenemisele viidates.

Firma rakendas ettevaatusabinõusid, et ei korduks eelmise aasta kaos, mil aktivistid takistasid aktsionäride pääsu koosolekule.

Tänavu oli kontserdisaalis laval esinejate ja kuulajate vahele paigaldatud kahe meetri kõrgune pleksiklaasist tõke ning osavõtjatel ja ajakirjanikel ei lubatud telefone kasutada.

Kliimaaktivistid on kaotamas kannatust suurte naftafirmade ja teiste ettevõtetega, kelle tegevust avaldab planeedile otsest mõju, kuid kes teenivad hiigelkasumeid. Eelmisel aastal aitas neid firmasid selle juures Venemaa kallaletung Ukrainale, mis viis nafta- ja gaasihinnad lakke.

Suured naftaettevõtted BP, Shell, ExxonMobil, Chevron ja TotalEnergies on teeninud viimase kvartali jooksul kokku rohkem kui 40 miljardit dollarit kasumit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles