MAAILM TASKUS. EUROOPA ERI ⟩ Terras: Türgi geopoliitilised ambitsioonid presidendivalimistega ei muutu

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Valimisüritus 26. mail Istanbulis.
Valimisüritus 26. mail Istanbulis. Foto: Tolga Ildun/ZUMA Press Wire/Scanpix

Türgi geopoliitilised ambitsioonid presidendivalimistega ei muutu ning Ankara jätkab regionaalse võtmemängijana, mille huvides on säilitada häid suhteid nii ida kui läänega, rääkis saates «Maailm taskus. Euroopa eri» Euroopa Parlamendi saadik Riho Terras.

Türgi rahvusvaheline ambitsioon on viimase kahe aastakümne jooksul märgatavalt kasvanud ja praeguse välispoliitilise kursi muutmist Terras kummagi presidendikandidaadi võidu korral presidendivalimiste teises voorus tõenäoliseks ei pea.

«Kılıçdaroğlu on selgelt väljendanud oma soovi tihendada sidemeid Euroopaga, rohkem NATOga integreeruda. Aga ma ei usu, et see (Türgi välispoliitika – toim) nüüd märgatavalt muutub,» märkis Terras, rõhutades, et tegu ei ole monoliitse seltskonnaga, vaid Kemal Kılıçdaroğlu selja taga on kuus erinevat parteid, millel on erinevad soovid.

Terras peab siiski tõenäoliseks praeguse presidendi Recep Tayyip Erdoğani jätkamist, kes soovib kindlasti Türgi rahvusvahelist positsiooni edasi tugevdada.

«Alates 2003. aastast, kui Erdoğanist sai peaminister, ja eriti pärast 2014. aastat, kui ta sai presidendiks, on olnud Türgil selge poliitika vabaneda nii-öelda Ameerika Ühendriikide mõju alt ja muutuda ise arvestatavaks mängijaks regioonis ja seda on ta ka saavutanud,» lausus Terras.

Saates tuleb muuhulgas arutlusele Türgi vahendajaroll Ukraina sõjas ja see, kuidas mõjutab Ankara range joon kurdide küsimuses Rootsi NATO-liikmesuse väljavaateid.

See saade on osa koostöös Euroopa Parlamendiga valmivast videointervjuude, debattide ja taskuhäälingute sarjast «Maailm taskus: Euroopa eri», mis püüab avada ELi ja selle liikmesriikide välispoliitilisi arusaamu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles