Analüütikud: Pakistani sõjavägi ahistab Khani partei toetajaid

Copy
Pakistani endine peaminister Imran Khan.
Pakistani endine peaminister Imran Khan. Foto: K.M. Chaudary/AP/Scanpix

Pakistan püüab sõjakohtute, ajakirjanduse hirmutamise ja massiliste vahistamistega hävitada endise peaministri Imran Khani valimiseelset toetust, leiavad analüütikud.

Khani lühiajaline vahistamine selle kuu alguses kutsus esile päevi kestnud tänavameeleavaldused, mida saatis viha armee vastu, keda peetakse Khani kukutamise peasüüdlaseks.

Islamabad on aga nimetanud opositsiooni vägivalda «riigivastaseks», õigustanud ulatuslikke rünnakuid ja sõjaväekohtute taaselustamist. Viimased tegelevad tsiviilisikutega, kes on rünnanud valitsus- ja sõjaväehooneid.

Ajakirjanikud, advokaadid ja aktivistid Khani parteist Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) teatavad hirmutus- ja mõjutuskampaaniatest, milles nad süüdistavad praegust tsiviilvalitsust toetavat armeed.

Nad tahavad Imran Khanile selgeks teha, et ta ei saa nendega võidelda, rääkis analüütik Hasan Askari AFPle.

«Inimesed murduvad,» rääkis ta. «Erinevatel viisidel survestades püütakse poliitikuid oma kohale paika panna.»

Sõjaväemeedia pole soostunud nonde väidete kohta AFPle kommentaari andma.

Pärast seda, kui Khan eelmisel aastal parlamendi umbusaldushääletusel tagandati, on ta teinud sõjaväe suunal enneolematut kriitikat. Armeed peetakse Pakistanis mõjukaks võimuvahendajaks ning analüütikute sõnul toetas sõjavägi ka Khani võimuletulekut 2018. aastal.

«Nad on pannud kõik vangi,» kurtis Khan oma pressikonverentsil pärast seda, kui ta vabastati. «Kui ütlete võlusõnad: »Me ei ole enam PTIs«, siis teid vabastatakse.»

Terrorismivastase seaduse alusel on väidetavalt vahistatud ka tuhandeid PTI realiikmeid.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International sõnul kasutatakse «liiga laiaulatuslikke ja ebamääraseid terrorismivastaseid sätteid» ning «paljude opositsioonijuhtide meelevaldse vahistamiste järel hõljub Khani toetajate kohal hirmutunne».

Piirideta Ajakirjanikud (RSF) ja Amnesty International on samuti teatanud, et PTId toetav tuntud ajakirjanik Imran Riaz Khan on sellest ajast saadik kadunud, kui sõjaväeluure ta kahe nädala eest röövis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles