Serbia viis sõjaväe Põhja-Kosovo pingete tõttu täielikku lahinguvalmidusse

Copy
Kokkupõrked Põhja-Kosovos. 26. mai 2023.
Kokkupõrked Põhja-Kosovos. 26. mai 2023. Foto: Valdrin Xhemaj/Reuters/Scanpix

Serbia president kritiseeris naaberriiki Kosovosse paigutatud NATO rahuvalvajaid suutmatuse eest peatada Kosovo politsei «brutaalset jõukasutust» kohalike serblaste suhtes ja ütles, et tema väed jäävad kahe maa piiril kõrgemasse lahinguvalmidusse.

President Aleksandar Vučić kohtus täna Serbia poliitiliste ja sõjaväeliste juhtidega pärast päev varem puhkenud kokkupõrkeid Kosovo politsei ja etniliste serblaste vahel, kus sai viga üle tosina inimese.

Eile andis Vučić kokkupõrgete tõttu korralduse viia sõjavägi täielikku lahinguvalmidusse.

«Tulenevalt (Kosovo peaministri) Albin Kurti ja tema vägede brutaalsest jõukasutusest serblaste vastu Kosovos jäävad Serbia Vabariigi relvajõud kõrgemasse lahinguvalmidusse,» ütles ta tänase kohtumise järel.

Samuti ütles ta, et rahvusvaheline tsiviilmissioon ja NATO juhitud väed, mis paigutati endisesse Serbia provintsi pärast Serbia vägede taandumist 1999. aastal, «ei tee oma tööd», et serblasi kaitsta.

NATO kõneisik Oana Longescu ärgitas «Kosovo ametiasutusi olukorda otsekohe deeskaleerima» ja kutsus osapooli lahendama olukorda läbi dialoogi.

Serblased, kes moodustavad Kosovo põhjaosas enamuse, püüdsid eile takistada etnilistest albaanlastest ametnikke munitsipaalhoonetesse sisenemast.

Kohalikud serblased boikoteerisid läinudkuiseid kohalikke valimisi, mistõttu valiti omavalitsustesse peamiselt albaanlastest saadikud.

Kosovo politsei kasutas protestijate laialiajamiseks pisargaasi. Kokkupõrgete käigus pandi põlema mitu autot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles