Erdoğan läheb Türgi valimiste teise vooru kindla soosikuna

Copy
Türgi presidendivalimiste teise vooru hääletussedel
Türgi presidendivalimiste teise vooru hääletussedel Foto: Francisco Seco / AP / Scanpix

Türgis on täna ajalooliste valimiste teine voor, kuhu kaks aastakümmet võimul olnud president Recep Tayyip Erdoğan läheb vastu kindla soosikuna, et pikendada oma valitsusaega kuni 2028. aastani.

NATO liikme kõige kauem ametis olnud juht trotsis kriitikuid ja kahtlejaid, saades 14. mai esimeses voorus kindla esikoha ilmaliku konkurendi Kemal Kılıçdaroğlu ees.

Hääletus oli raskeim, millega 69-aastane president on silmitsi seisnud Türgi ühel kõige murrangulisemal ajajärgul alates selle loomisest 100 aastat tagasi Osmanite-järgse vabariigina.

Kılıçdaroğlu sai kokku võimsa koalitsiooni Erdoğanis pettunud endistest liitlastest koos ilmalike rahvuslaste ja usukonservatiividega.

Opositsiooni toetajad nägid seda võimalusena päästa Türgi autokraatiaks muutmise eest juhi poolt, kelle võimu konsolideerimine konkureerib Osmani sultanite omaga.

Kuid Erdoğanil õnnestus siiski jõuda esimeses voorus väga lähedale otsevõidule.

Edu saavutas ta maailma ühe suurima elukalliduskriisi tingimustes. Peaaegu kõigis küsitlustes ennustati talle kaotust.

Opositsioonijuht andis endast parima, et hoida oma pettunud toetajate tuju üleval. «Ärge heitke meelt,» ütles Kılıçdaroğlu pärast hääletust oma toetajatele Twitteris.

Kılıçdaroğlu kadus neljaks päevaks vaateväljast ja ilmus uuesti välja muutunud mehena.

Endise riigiteenistuja vana sõnum sotsiaalsest ühtsusest ja demokraatiast tegi ruumi kirglikele sõnavõttudele vajadusest migrandid kohe välja saata ja terrorismiga võidelda.

Tema parempööre keskendus rahvuslastele, kes tõusid esile samal ajal toimunud parlamendivalimiste suurte võitjatena.

74-aastane mees oli alati järginud nii Türgi kui ka Kılıçdaroğlu ilmaliku Vabariikliku Rahvapartei asutaja Mustafa Kemal Atatürki kindlaid rahvuslikke põhimõtteid.

Analüütikud siiski kahtlevad, kas Kılıçdaroğlu hasartmäng toimib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles