India peaminister avab riigi suurejoonelise uue parlamendihoone

Copy
India uus parlamendihoone New Delhis.
India uus parlamendihoone New Delhis. Foto: IPIB / Reuters / Scanpix

India peaminister Narendra Modi avab täna suurejoonelise uue parlamendihoone, mis on osa tema hindunatsionalistliku valitsuse New Delhi ümberkujundamiskavast, ehkki opositsiooniparteid on lubanud üritust boikoteerida.

«Meie uus parlament on tõesti meie demokraatia majakas. See peegeldab rahva rikkalikku pärandit ja elavaid tulevikupüüdlusi,» säutsus Modi eile hilisõhtul, kasutades hashtagi «MyParliamentMyPride».

Uue hoone puhul on ta vermida lasknud uue 75-ruupiase mälestusmündi.

Mitu opositsioonierakonda on teatanud ürituse boikoteerimisest, pidades «raskeks solvanguks» seda, et tseremoonia viib läbi Modi, mitte India president, tseremoniaalne riigipea Droupadi Murmu.

Paljud poliitikud näevad probleemi ka hoone pühitsemise kuupäevas, sest see on Vinayak Damodar Savarkari (1883–1966) sünniaastapäev. Savarkar oli hindurahvusluse (hindutva) ideoloog ning Mahatma Gandhi tapja vaimne juht.

Väidetavalt läks uus parlamendihoone maksma 145 miljonit dollarit.

Alamkoja istungisaalis on 888 istekohta, ehkki praegu on alamkoja maksimaalne saadikute arv 550. See on tekitanud spekulatsioone parlamendiliikmete arvu võimaliku suurendamise osas.

Modi on pikka aega püüdnud välja juurida Briti koloniaalajastu pärandit ning uus suursugune kuusnurkne hoone asub Briti arhitektide Edwin Lutyensi ja Herbert Bakeri kavandatud parlamendihoone kõrval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles