Poola võimupartei hakkab valimiste eel uue seadusega otsima opositsiooni Vene sidemeid

Postimees
Copy
Poola president Andrzej Duda kiitis heaks seaduse, millega luuakse opositsioonipoliitikute väidetavaid Vene sidemeid otsima hakkav komisjon.
Poola president Andrzej Duda kiitis heaks seaduse, millega luuakse opositsioonipoliitikute väidetavaid Vene sidemeid otsima hakkav komisjon. Foto: PETER CZIBORRA / REUTERS / Scanpix

Poola president Andrzej Duda kiitis täna heaks vastuolulise seaduse, mis võimaldab luua sügisel toimuvate parlamendivalimiste eel komisjoni uurimaks, kas opositsiooni võimul olles oli nende tegevus mõjutatud Venemaast. Opositsioonipoliitikud ja õiguseksperdid on nimetanud seadust «konstitutsiooniliseks riigipöördeks».

Seadus lubab parlamendi alamkojal, mida kontrollib valitsev Õiguse ja Õigluse (PiS) partei nimetada üheksaliikmelise komisjoni, mis saab otsustada, milliste isikute puhul uurida, kas Venemaa mõjutas neid aastatel 2007–2022, ning annab neile ka õiguse määrata karme karistusi. Komisjoni juhi nimetab peaminister Mateusz Morawiecki ja selle liikmetel ei lasu oma otsuse eest mingit vastutust.

«Ma loodan, et parlament valib hoolikalt komisjoni liikmeid,» lausus Duda telepöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles