Taani plaanib kaitseeelarve kümne aastaga kolmekordistada

Copy
Taani kaitseväe tank Leopard 2A7DK õppustel.
Taani kaitseväe tank Leopard 2A7DK õppustel. Foto: Marcin Bielecki/EPA/Scanpix

Taani valitsus teatas täna, et kolmekordistab tuleval kümnel aastal oma kaitse-eelarve ja tõstab selle 2030. aastaks NATO nõutava kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

«Valitsus tahab suunata Taani kaitse ja julgeoleku märkimisväärsesse tugevdamisse tuleval kümnel aastal umbes 143 miljardit krooni (19,2 miljardit eurot),» ütles kaitseminister Troels Lund Poulsen.

Tuleval aastal ulatuvad investeeringud varustusse, personali ja taristusse 6,9 miljardi kroonini (926 miljoni euroni) ja aastaks 2033 peaks need jõudma 19,2 miljardi kroonini (2,57 miljardi euroni).

Osaliselt rahastatakse lisakulutusi läbi ühe riigipüha kaotamise, mille tegemine valmistas paljudele taanlastele sügavat meelehärmi.

Praegu ulatuvad Taani kaitsekulutused 1,38 protsendini SKT-st.

Päev varem teatas Taani, et suunab Ukraina toetuseks veel 17,9 miljardit krooni lisaks 7,5 miljardile kroonile, mida lubati märtsis.

«Eesmärk on endiselt hoida Arktikat ja Põhja-Atlandit madalapingelise piirkonnana. Loomulikult kaitseme Taanit ja täidame oma kohustust võtta ühiselt vastutus Balti riikide ja Läänemere julgeoleku eest,» lisas Lund Poulsen.

«Samas peab Taani jätkama ka Ukraina märkimisväärset toetamist. Ja me peame olema edaspidigi aktiivsed ja suutma saata abi mujale maailmasse,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles