Pentagon: Hiina keeldus USA kaitseministriga kohtumast

Copy
Pentagoni kõneisik Pat Ryder
Pentagoni kõneisik Pat Ryder Foto: Alex Wong / AFP / Scanpix

Peking lükkas USA pakutud kaitseminister Lloyd Austini ja tema Hiina ametivenna Li Shangfu kohtumise tagasi, teatas Pentagon.

«Hiina Rahvavabariik andis öösel USA-le teada, et lükkab tagasi meie mais saadetud kutse minister Austini ja HRV riigikaitseministri Li Shangfu kohtumiseks sel nädalal,» ütles esmaspäeva õhtul Pentagoni kõneisik brigaadikindral Pat Ryder.

«HRV murettekitav tahtmatus sõjalistel teemadel sisukalt suhelda ei vähenda [kaitseministeeriumi] pühendumust hoida sidekanalid rahvavabastusarmeega avatud,» ütles ta.

Hiina välisministeerium ei kinnitanud kutse tagasilükkamist.

«USA teab väga hästi, miks Hiina ja USA militaarses suhtluses praegu raskusi on,» ütles kõneisik Mao Ning teisipäeval pressikonverentsil.

«USA peaks pidama siiralt lugu Hiina muredest seoses suveräänsuse, julgeoleku ja huvidega, parandama otsekohe oma väärkäitumist, näitama üles siirust ning looma õhkkonna ja tingimused Hiina ja USA sõjaväe dialoogiks,» lisas ta.

Kõrge USA ametnik märkis, et Hiina on alates 2021. aastast lükanud tagasi terve hulga samasuguseid kutseid, sealjuures ettepanekuid ametnike tasandil kohtumisteks.

USA kehtestas Li suhtes 2018. aastal Vene relvastuse ostmise eest sanktsioonid, kuid Pentagoni sõnul ei takista see Austinil temaga ametlikke asju ajamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles