Stoltenberg on kindel Rootsi peatses liitumises NATOga Erdoğani võidust hoolimata

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg
NATO peasekretär Jens Stoltenberg Foto: Gorm Kallestad / NTB / AFP / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg väljendas täna veendumust Rootsi peatses liitumises alliansiga, hoolimata seda tõkestanud Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani äsjasest tagasivalimisest kolmandaks ametiajaks.

«Olen täiesti kindel, et Rootsist saab NATO täieõiguslik liige,» ütles Stoltenberg Oslos NATO välisministrite mitteametlikul kohtumisel kolmapäeval ja neljapäeval.

Türgi ja Ungari on kaks riiki NATO nüüdseks 31-liikmelisest perest, mis ei ole veel ratifitseerinud Rootsi liikmesust.

Soomest sai alliansi 31. liige ametlikult 4. aprillil.

Pühapäeval veel üheks viie aasta pikkuseks ametiajaks tagasi valitud Erdoğan süüdistab Rootsit niinimetatud terroristide turvasadam olemises, pidades konkreetselt silmas põrandaaluse Kurdistani Töölispartei (PKK) liikmeid.

Stoltenberg ütles pärast tänast arutelu ajakirjanikele, et NATO on selle protsessi võimalikult kiireks menetlemiseks tihedalt kontaktis nii Ankara kui ka Erdoğaniga.

Rootsi tekitas aga taas kord Türgile peavalu. Kurde toetav Rootsi Rojava Komitee postitas esmaspäeval sotsiaalmeediasse Erdoğani-vastase videolõigu, milles PKK lipp oli projitseeritud Rootsi parlamendihoonele. Tegemist oli järjekordse vimkaga rühmituselt, mis on Ankarat juba korduvalt irriteerinud.

Ehkki Türgi välisminister ei pidanud sel nädalal Oslosse sõitma, hakatakse Rootsi liikmesuse küsimust tõenäoliselt uuesti arutama eeloleval NATO tippkohtumisel Vilniuses 11. ja 12. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles