EL tunneb ebamugavust Ungari eelseisva eesistumise suhtes (1)

Copy
Ungari ja Euroopa Liidu lipp. Foto on illustratiivne.
Ungari ja Euroopa Liidu lipp. Foto on illustratiivne. Foto: IMAGO/Christian Spicker / Scanpix

Euroopa Liidu ministrid väljendasid eile «ebamugavust» Ungari suhtes, kellest saab järgmise aasta teisel poolel ühenduse eesistuja, kuid Budapest lubas, et miski ei takita teda täitmast seda prominentset rolli.

Euroopa Parlament kavatseb neljapäeval hääletada mittesiduva resolutsiooni üle, milles kutsutakse ELi liikmesriikide pealinnu pidama Ungarit sobimatuks ühenduse eesistujaks.

2024. aasta teine pool on olulise tähtsusega aeg just pärast eurovalimisi, mis otsustavad Euroopa Parlamendi järgmise koosseisu ja ka ühenduse täitevorgani Euroopa Komisjoni.

Brüsselis nähakse Ungarit ELi musta lambana.

«Ebamugavus on see, mida me kõik tunneme» Ungari eelseisva ELi eesistumise suhtes, ütles Hollandi välisminister Wopke Hoekstra.

Ta ütles seda enne ELi ministrite kohtumist, kus arutatakse protseduure Ungari ja Poola vastu seoses Euroopa õigusriigi põhimõtete rikkumisega.

Saksamaa välisministeeriumi minister Anna Lührmann märkis: «Mul on kahtlusi Ungari suutlikkuse suhtes oma eesistumist korralikult täita.»

«Ungari on praegu isoleeritud EL-is tõeliselt tõsiste õigusriigi probleemide tõttu ja ka seetõttu, et püsib kahtlus Ungari toetuses Ukrainale Venemaa brutaalses agressioonisõjas,» lausus ta.

ELi ametnikud ja Budapest aga rõhutavad, et ELi leppe kohaselt roteerub eesistumine kõigi liikmete vahel.

Ungari justiitsminister Judit Varga rõhutas, et tema riigist saab ELi eesistuja ausa vahendajana.

Euroopa Komisjoni justiitsvolinik Didier Reynders märkis, et EK «ei tee valikut eesistuja osas», kuid on «väga tähelepanelik» arutelude suhtes ELi liikmesriikide seas.

Ta rõhutas samas ELi sügavat muret demokraatlike standardite pärast Ungaris ja Poolas. Mõlema suhtes on algatatud pikad protseduurid, mis võivad viia hääletusõigusest ilmajätmiseni.

Praegu on ELi eesistuja Rootsi, kes annab juulis selle rolli Hispaaniale. 2024. aasta esimesel poolel on eesistuja Belgia.

Eesistuja rotatsioonis on vaid üks riik varem vahele jäänud. Suurbritannia pidi olema selles rollis 2017. aastal, kuid loobus, kuna hääletas aasta varem ühendusest lahkumise poolt.

Rootsi Euroopa-asjade minister Jessika Roswall ütles, et Ungari ELi eesistumise teemat teisipäeval ministrite kohtumise päevakavas ei olnud.

Varga rõhutas, et Ungari on juba loonud kõik vajalikud struktuurid ELi juhtimiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles