Jaapan lubab tuumareaktoritel tegutseda üle 60-aastase kasutusea

Copy
Tokyo Electric Power Co. fotol on näha Lõuna-Korea eksperte, kes korraldasid 24. mail inspektsiooni Jaapani Fukushima Daiichi kahjustada saanud tuumajaamas Kirde-Jaapanis asuvas Futaba linnas.
Tokyo Electric Power Co. fotol on näha Lõuna-Korea eksperte, kes korraldasid 24. mail inspektsiooni Jaapani Fukushima Daiichi kahjustada saanud tuumajaamas Kirde-Jaapanis asuvas Futaba linnas. Foto: Tokyo Electric Power Co. / EPA / Scanpix

Jaapan võttis kolmapäeval vastu seaduse, millega lubatakse tuumareaktoritel tegutseda üle nende 60-aastase kasutusea, et seista vastu energiaalastele väljakutsetele ja aidata täita kliimaeesmärke.

Eelnõu eesmärk on «luua elektrivarustuse süsteem, mis viib süsinikuvaba ühiskonnani», ütles parlamendi kõneisik.

Uute reeglite järgi jääb reaktorite elueaks 60 aastat, kuid erandeid lubatakse reaktoritele, mille tegevus on peatatud «ettenägematutel» põhjustel.

Reeglite järgi ei pea tuumajaamade operaatorid võtma tegevusaastaid arvutades arvesse perioode, mil reaktor pole töötanud.

Samas on erandi jaoks vaja Jaapani tuumaohutusameti heakskiitu, samuti nähakse vanadele reaktoritele ette tugevamaid kontrollimeetmeid.

Seadus võeti vastu ajal, mil Jaapani valitsus tahab puhuda elu sisse tuumasektorile, mis pandi pausile pärast 2011. aasta Fukushima katastroofi.

Enamik Jaapani tuumareaktoreid praegu ei tööta, kuid üleilmne energiakriis tõi päevakorda arutelu nende taasavamise üle ja arvamusküsitluste järgi on ka avalikkus tuumaenergia osas leebunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles