OHTLIKUD MANÖÖVRID ⟩ USA ja Hiina süüdistavad teineteist sõjalennukite peaaegu kokkupõrkele juhtimises

Copy
USA India ja Vaikse ookeani väejuhatuse 30. mail avaldatud videolõigust võetud kuvatõmmis, millelt on näha Hiina J-16 hävituspiloodi manöövrit USA õhujõudude lennuki RC-135 ees Lõuna-Hiina mere kohal
USA India ja Vaikse ookeani väejuhatuse 30. mail avaldatud videolõigust võetud kuvatõmmis, millelt on näha Hiina J-16 hävituspiloodi manöövrit USA õhujõudude lennuki RC-135 ees Lõuna-Hiina mere kohal Foto: Kuvatõmmis/Reuters/Scanpix

Peking süüdistas täna Ameerika Ühendriike provokatsioonis seoses läinudnädalase vahejuhtumiga, kus Hiina hävitaja tegi Lõuna-Hiina mere kohal Ameerika luurelennuki lähedal riskantse manöövri.

«Ühendriikide laevade ja lennukite kauane ja sage saatmine tegema lähiluuret Hiina suhtes kahjustab Hiina riiklikku suveräänsust ja julgeolekut,» vastas välisministeeriumi kõneisik Mao Ning küsimusele vahejuhtumi kohta.

«Niisugune provokatiivne ja ohtlik tegevus põhjustab julgeolekuprobleeme merel,» ütles Mao ja nõudis, et Washington lõpetaks sellised ohtlikud provokatsioonid otsekohe.

«Hiina jätkab kõiki vajalikke meetmeid, et oma suveräänsust ja julgeolekut kindlalt kaitsta,» ütles ta.

USA sõjavägi teatas eile, et Hiina hävituslennuk sooritas eelmisel nädalal Lõuna-Hiina mere kohal tarbetult agressiivse manöövri USA luurelennuki lähedal.

«Hiina lennuk lendas RC-135 ees ja umbes 400 jala kauguselt selle eest läbi, sundides USA lennukit lendama läbi Hiina hävitaja keerisjälje,» teatas USA India ja Vaikse ookeani väejuhatus INDOPACOM avalduses.

«RC-135 sooritas turvalist ja rutiinset tegevust Lõuna-Hiina mere kohal rahvusvahelises õhuruumis ning kooskõlas rahvusvahelise õigusega,» teatas väejuhatus.

Pentagoni teatel oli vahejuhtum osa Hiina käitumismustrist.

Vahejuhtum langeb ajale, mil Washingtoni ja Pekingi suhteid on pingestanud Taiwaniga seonduv ja Hiina väidetava luureõhupalli allatulistamine USA kohal varem sel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles