Väliskomisjonide juhid: Ukraina NATOsse kuulumine tugevdaks allianssi

Postimees
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Foto: SERGEY DOLZHENKO

Väliskomisjonide esimehed 20 riigist tegid neljapäeval ühisavalduse, kus kutsuvad NATOt ja selle liikmeid kujundama Vilniuse tippkohtumisel selge tee Ukraina NATOsse astumiseks. 

Pressiteate vahendusel teatati, et esimeeste sõnul annaks Ukraina NATOsse kuulumine tugeva panuse alliansi julgeolekusse ja aitaks Venemaa ühiskonnal vabaneda oma imperialistlikest unistustest.

Komisjonide juhid rõhutasid ühisavalduses, kui oluline on täielikult rakendada Bukarestis tehtud otsuseid, millega seati eesmärgiks Ukraina alliansiga liitumine, ning kaotada igaveseks Euroopa julgeoleku hallid alad ja praegu valitsev ebakindlus Ukraina NATO liikmeks saamise kohta.

«Juhime tähelepanu tõsiasjale, et kui Ukraina oleks NATO liige, tugevdaks see kestvat rahu mitte ainult Ukrainas, vaid Euroopas tervikuna, näidates, et Venemaal ei ole vetoõigust NATO laienemise kohta, et Ukrainal on vabadus valida, milliste julgeoleku- ja kaitseorganisatsioonide seisukohtadega ta ühineb, ja et Ukraina ei ole Venemaa mõjusfääris,» ütlesid nad ja lisasid, et samuti aitaks Ukraina võit Venemaa agressiooni üle ja Ukraina saamine NATO liikmeks säilitada reeglitel põhinevat rahvusvahelist korda.

Väliskomisjonide esimehed märkisid, et NATO liikmesriike ühendavaid Euro-Atlandi väärtusi hoiab ja kaitseb praegu eelkõige ukraina rahva kangelaslik vastupanu agressorile. Nende sõnul on Ukraina nüüd julgeoleku tagaja ning riigi kuulumine NATOsse tugevdaks allianssi märkimisväärselt. Samuti oleks Ukraina kuulumine NATOsse nende sõnul palju tõhusam ja vähem kulukas kui praegu Ukrainale antav kaitseabi.

«Eelnevat arvestades kutsume NATOt ja selle liikmete riigi- ja valitsusjuhte kujundama NATO Vilniuse tippkohtumisel välja selge tee Ukraina astumiseks NATOsse ning andma Ukrainale üheselt mõistetavad ja tugevad julgeolekutagatised. Oleme veendunud, et Ukraina kuulumine NATOsse annaks tugeva panuse alliansi julgeolekusse ja aitaks Venemaa ühiskonnal viimaks vabaneda oma imperialistlikest unistustest, mida Putin kasutab oma režiimi kindlustamiseks,» sõnasid väliskomisjonide juhid, lisades, et juba enne Ukraina NATOsse astumist tuleks Ukraina üha sügavamalt lõimida NATO struktuuridesse ja tegevusse.

NATO spiikrite kohtumise eel tehtud avaldusega on ühinenud väliskomisjonide juhid Albaania, Ameerika Ühendriikide, Belgia, Bulgaaria, Eesti, Islandi, Itaalia, Kanada, Leedu, Luksemburgi, Läti, Norra, Poola, Prantsusmaa, Rumeenia, Saksamaa, Taani, Tšehhi, Ukraina ja Ühendkuningriigi parlamendist. Eestist kirjutas avaldusele alla Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles