ESIMESENA MAAILMAS Kanadas trükitakse peagi igale sigaretile hoiatussilt

Postimees
Copy
Kanada trükib edaspidi igale suitsule tervisehoiatuse
Kanada trükib edaspidi igale suitsule tervisehoiatuse Foto: Kanada terviseamet / AP / SCANPIX

Esimese riigina maailmas läheb Kanada seda teed, et trükib igale üksikule sigaretile peale suitsetamise kahjulikkusele viitava teksti, vahendas Kanada terviseamet.

Hoiatussildid on Kanada terviseameti sõnul plaanis trükkida otse sigarettidele, kirjutas BBC. Prinditakse näiteks «Suitsetamine põhjustab vähki» või «Iga mahv on mürgine».

Määrus, mis tubakatööstuselt sellise teksti kasutamist nõuab, jõustub 1. augustil, osundas BBC. Eesmärk on vähendada Kanadas suitsetamist 2035. aastaks viie protsendi võrra. Kanada terviseamet on seisukohal, et hoiatava teksti lisamine otse sigaretile teeb manitsuse vältimise võimatuks.

2025. aasta aprilliks oodatakse, et kõik müüjad on seni valmistatud tubakatooted ära müünud ja letil on vaid hoiatussõnumiga sigarettidega suitsupakid.

Kanada terviseameti algatatud otsus tugineb avalikule arutelule suitsetamise vähendamise üle. Praegu on Kanadas hoiatussildid trükitud sigaretipaki ümbrisele. Edaspidi on kavas uuendada ka suitsupakil oleva tervisekahjude hoiatuse teksti ja pilte.

Kanadas sureb suitsetamise tõttu aastas ligi 48 000 inimest. 2021. aasta uuringu järgi suitsetas Kanadas ligi 10 protsenti täisealistest elanikest.

«Tegutseme otsustavalt, oleme esimene riik maailmas, kes märgistab üksikud sigaretid terviseohu hoiatussõnumitega,» ütles Kanada terviseminister Carolyn Bennett, nimetades muudatust julgeks sammuks.

Valitud suunda toetavad Kanada vähiliit ja südamehaiguste ennetamisega tegelevad valitsusvälised organisatsioonid, vahendas BBC. Suitsetamine suurendab kopsuvähki ja südamehaigustesse jäämise riski oluliselt. Kanada tervisekaitsjad loodavad, et sigarettidele trükitud hoiatus heidutab just noori suitsetamisega alustamast või innustab neid pahest loobuma.

Esimesena maailmas võttis tubakatoodete märgistamist ja reklaami puudutava seaduse vastu USA, tehes seda juba 1965. aastal. Britid läksid sama teed 1971. aastal ja Kanada järgnes neile oma regulatsiooniga 1989. aastal.

Sellistel hoiatussiltidel ja reklaami piiramisel on uuringute järgi oluline mõju inimeste tervisekäitumisele, võttis BBC teema kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles