Prištinale avaldatakse survet pingete leevendamiseks Kosovo põhjaosas

Copy
KFORi rahuvalvaja Kosovos Zveçanis.
KFORi rahuvalvaja Kosovos Zveçanis. Foto: Georgi Lucovski / EPA / Scanpix

Kosovo serblased kogunesid täna päeva järjest paika, kus varem sel nädalal puhkesid kokkupõrked NATO rahuvalvajatega, samal ajal kui kasvab rahvusvaheline surve Prištinale leevendamaks piirkonnas pingeid.

Kosovo politsei ärgitas kohalikke albaanlasi mitte alluma sotsiaalmeedias tehtavatele üleskutsetele liikuda Mitrovica linna serblaste enamusega poolde.

Zveçanis kogunes raehoone ette umbes 70 meeleavaldajat, mida on oluliselt vähem kui eelnevatel päevadel. Hoone ümber on püstitatud metalltarad ja selle on ümber piiranud NATO rahuvalvajad.

Esmaspäeval sai raehoone juures puhkenud kokkupõrgetes viga 30 rahuvalvajat ja üle 50 meeleavaldaja.

Kosovo serblased boikoteerisid läinudkuiseid kohalikke valimisi, mistõttu läks enamik mandaate kohalikele albaanlastele.

Paljud serblased nõuavad nüüd Kosovo politseijõudude taandumist, samuti aga albaanlastest linnapeade tagasiastumist.

Kosovo liitlane USA kritiseeris Priština valitsust teravalt pingete «järsu ja asjatu eskaleerimise eest» läbi albaanlastest linnapeade ametisse määramise.

Ka Prantsuse president Emmanuel Macron ütles, et praeguse olukorra eest lasub vastutus Kosovo võimudel.

Macron ja Saksa kantsler Olaf Scholz peaks kohtuma täna Moldovas toimuva tippkohtumise ajal Kosovo presidendi Vjosa Osmani ja tema Serbia ametivenna Aleksandar Vučićiga.

Kosovo kuulutas iseseisvuse Serbiast välja 2008. aastal, kuid Belgrad ja tema liitlased Venemaa ja Hiina ei ole seda kunagi tunnustanud, jättes Kosovo ilma kohast ÜRO-s.

Kosovos elavad peamiselt albaanlased, kuid serblased moodustavad elanikkonnast umbes kuus protsenti ja on jäänud suuresti ustavaks Belgradile, eriti riigi põhjaosas, kus nad on enamuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles