INTERVJUU «Talv tuleb Ukraina elanikele väga keeruline»

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Rahvusvaheline Punase Risti Komitee keskendub Ukrainas rindepiirkondade elanike abistamisele, ütleb komitee Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni juht Ariane Bauer. 
Rahvusvaheline Punase Risti Komitee keskendub Ukrainas rindepiirkondade elanike abistamisele, ütleb komitee Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni juht Ariane Bauer. Foto: Madis Veltman

Punase Risti tegevus Ukrainas keskendub praegu eelkõige rindepiirkondadele, aga ka sellele, et tulev talv mööduks elanikele valutumalt kui eelmine, rääkis Postimehele Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni juht Ariane Bauer.

Peale Ukraina vajavad erakorralist abi ka paljud teised piirkonnad, kuid raha selleks on keeruline leida, tunnistab Bauer.

Kas Punase Risti tegevus Ukrainas on kuidagi muutunud, võrreldes sõja algusega 2022. aastal? Kas teie töö fookus või eesmärgid on nüüd teistsugused?

Fookus on jäänud samaks: kaitsta ja abistada ohustatud elanikkonda. Muutunud on konkreetne olukord sündmuskohal. Esimesed nädalad alates 2022. aasta veebruari lõpust olid väga heitlikud. Seda nii miljonitele inimestele, kes olid sunnitud kodudest põgenema, kui ka Rahvusvahelisele Punase Ristile.

Aga me suutsime jätkata riigis tegutsemist, kuigi pidime oma meeskonnad osaliselt ümber paigutama, sest mõned linnadest, kus meie kontorid paiknesid, sattusid raskete rünnakute alla. See tõi kaasa palju ebakindlust meie tegevuses.

Nüüd, ligi poolteist aastat hiljem, oleme suutnud end paremini kehtestada, meil on kontorid nii Ukraina vägede kontrollitud kui ka Venemaa kontrollitud aladel, eriti Donetskis ja Luhanskis, kus suudame tööga jätkata, pakkuda abi ja jätkata igapäevast tegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles