PM VIDEO ⟩ Tsahkna Kulebale: Ukraina koht on NATOs

Postimees
Copy

Välisminister Margus Tsahkna viibib visiidil Ukrainas, kus kohtus täna oma kolleegi, Ukraina välisminister Dmõtro Kulebaga.

Margus Tsahkna kinnitas Kulebale, et Eesti jätkab Ukraina igakülgset toetamist võitluses Venemaa agressiooni vastu. «Oleme Ukrainat toetanud poliitiliselt, majanduslikult ja sõjaliselt, taganud vajaliku humanitaarabi ja alustanud juba sõjas kahjustatu taastamisega, keskendudes tsiviilobjektidele ja –taristule,» ütles Tsahkna. «Täna avatud Zõtomõri lasteaed oli Ukraina ülesehitamise alguse esimene samm ja ma loodan, et teised riigid võtavad Eestist eeskuju.»

Samuti rõhutas Tsahkna, et Eesti toetab Ukraina teekonda Euroopa Liitu ja NATOsse. «Eesti eesmärk on anda Vilniuse tippkohtumisel Ukrainale selge tegevuskava NATOga liitumiseks ja kinnitada Alliansi avatud uste poliitikat,» ütles minister. Ta lisas, et Euroopas ei saa olla halle alasid ja ainuke julgeolekugarantii on NATO liikmesus. «Kõige ohtlikum on olla Venemaa naaberriik ja oodata NATO liikmelisust,» rõhutas minister Tsahkna.

Välisministrid rääkisid ka rahvusvahelise agressioonikuriteo eritribunali loomisest, et vastutusele võtta Venemaa juhtkond. Samuti arutati ka sanktsioonide olulisust ning uute sanktsioonide rakendamist.

Eesti välisminister sõnas, et oluline on saavutada poliitilisel tasemel toetus rahvusvahelise eritribunali loomisele ja võimalikult lai konsensus. «Rahvusvahelise eritribunali loomise eesmärk on, et kohut saaks mõista Venemaa juhtkonna üle, kes on selle agressioonisõja valla päästnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles