Erdoğan vannutati kolmandaks ametiajaks Türgi presidendiks

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ametivannet andmas. 3. juuni 2023.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ametivannet andmas. 3. juuni 2023. Foto: Türgi presidendi kantselei/APA/Scanpix

Recep Tayyip Erdoğan vannutati täna kolmandaks ametiajaks Türgi presidendiks.

«Luban suure türgi rahva ees oma au ja terviklikkuse nimel, et pühendun presidendina kogu oma väega riigi olemasolu ja iseseisvuse kaitsmisele ja täidan oma kohust erapooletult,» ütles Erdoğan parlamendihoone ees toimunud tseremoonia järel seadusandjatele.

Ametivande andmisele parlamendis järgneb uhke tseremoonia presidendipalees, kus osaleva kümned maailmaliidrid.

Türgit kakskümmend aastat valitsenud Erdoğan võitis 28. mail valimiste teises voorus endale kolmanda ametiaja, ehkki riiki räsib majanduskriis ja tema valitsust on kritiseeritud seoses veebruaris üle 50 000 elu nõudnud maavärinaga.

Erdoğan võitis 52,18 protsendiga häältest, samas kui opositsioonijuht Kemal Kılıçdaroğlu sai 47,82 protsenti häältest.

Erdoğan lubas ametivannet andes, et ei hälbi õigusriigi põhimõtetest ega sekulaarsuse põhimõttest, mille pani sada aastat tagasi paika riigi asutaja Mustafa Kemal Atatürk.

Kolmanda ametiaja algul on riigi kauaaegseim liider silmitsi rea väljakutsetega, nende seas majanduskriis ja pinged Läänega.

Erdoğani prioriteediks saab majanduse stabiliseerimine ajal, mil hinnakasv ulatub 43,7 protsendini, osalt tulenevalt tema ebatavalisest intressimäärade kärpimise poliitikast.

Erdoğan teeb täna teatavaks ka oma uue valitsuse koosseisu.

Spekuleeritakse, et ametisse võib naasta endine rahandusminister Mehmet Simsek, kes on presidendi ebatavalisele majanduspoliitikale sageli vastu seisnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles