Kümned tuhanded avaldasid taas meelt Serbia valitsuse vastu

Copy
Meeleavaldus Belgradis.
Meeleavaldus Belgradis. Foto: Reuters/ScanPix

Kümned tuhanded inimesed kogunesid laupäeval Serbia pealinnas Belgradis taas valitsuse vastu protestima, tegemist on juba viienda meeleavaldusega pärast kaht järjestikust massitulistamist mai algul, milles hukkus 18 inimest, neist pooled lapsed.

Relvavägivalla vastased meeleavaldused on laienenud massimiitinguteks riigi valitsuse ja president Aleksandar Vučići vastu. Protestijate sõnul toetab ja propageerib valitsus ja seda toetav meedia vägivalda ja opositsiooni tagakiusamist.

«Olen siin meie kõigi, eriti oma laste jaoks, et nad ei peaks protestima, vaid saaksid oma riigis töötada ja elada nii nagu peab,» võttis 33-aastane matemaatik Bojana Popović kokku.

Vučić on nimetanud proteste poliitiliseks trikiks ja vihjanud, et nende taga on välised jõud.

Meeleavaldused on toonud esile viha vägivallakultuuri pärast, mida protestijate sõnul on õhutanud valitsus ja nende kontrollitavad meediaväljaanded.

Euroopa-meelsete opositsiooniparteide korraldatud protest oli algselt kavandatud reedeks, kuid päeva muudeti ettevaatusabinõuna pärast paremäärmuslike rühmituste ähvardusi.

Meeleavaldajad soovivad, et valitsus tühistaks vägivaldset sisu propageerivate telekanalite ringhäälinguload ja keelustaks valitsusmeelsed ajalehed, mis õhutavad pingeid, võttes sihikule poliitilised teisitimõtlejad.

Ühtlasi nõuavad protestijad siseministri ja luureteenistuse juhi vallandamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles