Hiina hoiatas NATO-suguste liitude eest Aasia-Vaikse ookeani regioonis

Copy
Hiina kaitseminister Li Shangfu esinemas Singapuri julgeolekutippkohtumisel Shangri-La Dialoog.
Hiina kaitseminister Li Shangfu esinemas Singapuri julgeolekutippkohtumisel Shangri-La Dialoog. Foto: Roslan Rahman / AFP / Scanpix

Hiina kaitseminister hoiatas täna «NATO-laadsete» sõjaliste liitude loomise eest Aasia ja Vaikse ookeani regioonis, öeldes, et need võivad viia piirkonna konfliktide keerisesse.

«Sisuliselt on katsed luua Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas NATO-laadseid (liite) viis piirkonna riigid pantvangi võtta ning paisutada konflikte ja vastasseise, mis viiks Aasia ja Vaikse ookeani regiooni vaidluste ja konfliktide keerisesse,» ütles Hiina kaitseminister Li Shangfu Singapuris julgeolekutippkohtumisel Shangri-La Dialoog.

«Tänased Aasia ja Vaikse ookeani regiooni riigid vajavad avatud ja kaasavat koostööd, mitte väikeste klikkide moodustamist. Me ei tohi unustada ränki katastroofe, mille kaks maailmasõda tõid kõigi riikide rahvastele, ja me ei tohi lasta sellisel traagilisel ajalool korduda.»

Li ei nimetanud otsesõnu ühtegi riiki, kuid näis viitavat USAle, kes on selles piirkonnas tugevdanud liite ja partnerlussuhteid.

Ühendriigid kuuluvad koos Austraalia ja Suurbritanniaga kolmepoolsesse julgeolekupakti AUKUS. Koos Austraalia, India ja Jaapaniga aga moodustatakse nõndanimetatud Nelik ehk Quad, mille eesmärgiks on tasakaalustada Hiina ambitsioone Aasia ja Vaikse ookeani regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles