Iisraelis jätkusid massimeeleavaldused kohtureformi vastu

Copy
Massimeeleavaldus Tel Avivis 3. juunil 2023.
Massimeeleavaldus Tel Avivis 3. juunil 2023. Foto: Roei Kastro / Reuters / Scanpix

Tel Avivis ja teistes Iisraeli linnades kogunes eile juba 22. nädalat järjest kümneid tuhandeid meeleavaldajaid, et protesteerida riigi kohtusüsteemi uuendamise vastuolulise kava vastu.

Valitsuse reformiettepanekud kärbiksid ülemkohtu võimu ja annaksid poliitikuile suuremad volitused kohtunike valikul.

Märtsis kuulutas peaminister Benjamin Netanyahu välja «pausi», et võimaldada kõnelusi reformide üle, mis liikusid läbi parlamendi ja lõhestavad rahvast.

Iisraeli meedia teatel kogunes Tel Avivi laupäevasele meeleavaldusele ligi 100 000 inimest. Politsei ei edasta ametlikke andmeid meeleavaldajate arvu kohta.

Reedel avaldasid mitusada iisraellast meelt Netanyahu eramaja juures Tel Avivist põhja pool asuvas Caesareas, milleks politsei sõnul ei olnud luba. Korrakaitsjad pidasid seal kinni vähemalt 17 inimest.

«Jätkame meeleavaldusi, näitamaks neile, et isegi kui nad on reformikavas pausi teinud, jääme me kindlaks – nad ei saa kavaldades seadusi vastu võtta,» ütles 55-aastane hambaarst Ilit Fayn laupäeval Tel Avivis.

«Meie jaoks on oluline välistada Iisraeli diktatuuriks muutumise võimalus,» lisas 66-aastane talunik Arnon Oshri.

Netanyahu valitsus, kuhu kuuluvad lisaks konservatiivsele Likudile ka paremäärmuslased ja ultraortodokssed juudid, väidab, et kavandatavaid muudatusi on vaja selleks, et tasakaalustada seadusandjate ja kohtute volitusi.

Kuid plaani vastased usuvad, et see võib avada tee autoritaarsemale valitsusele.

«See korrumpeerunud valitsus on täis seadusevastaseid inimesi, kes alandavad meie riiki kolmanda maailma tasemele,» ütles Oshri.

«Juudi rahval kulus riigi saamiseks 2000 aastat ja me ei tohi seda fanaatikute kamba tõttu kaotada.»

Tagasi üles