Kimi mõjukas õde lubas Põhja-Korea satelliidistartide jätkumist

Copy
Põhja-Korea kanderaketi start koos luuresatelliidiga 31. mail.
Põhja-Korea kanderaketi start koos luuresatelliidiga 31. mail. Foto: KCNA / EPA / SCANPIX

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni mõjuvõimas õde taunis ÜRO Julgeolekunõukogu «kõige ebaõiglasemat» kohtumist Põhja-Korea luuresatelliidi hiljutise stardi asjus ja lubas satelliidistartide jätkumist, edastas täna riigimeedia.

Põhja-Korea uus Chollima-1 rakett kaotas hoo ja kukkus koos satelliidiga kolmapäeval merre, möönis Pyongyang, lisades, et uus katsetus tehakse nii kiiresti kui võimalik.

USA, Lõuna-Korea ja Jaapan kritiseerisid satelliidi teelesaatmist, öeldes, et Põhja-Korea rikkus sellega ÜRO resolutsioone, mis keelavad korraldada teste, milles kasutatakse ballistiliste rakettide tehnoloogiat.

ÜRO asepeasekretär Rosemary DiCarto noomis reedel ÜRO Julgeolekunõukogu «ühtsuse puudumise ja tegevusetuse» eest Põhja-Korea katsetuste suhtes.

Kim Yo-jong ütles, et ÜRO kohtumine näitas taaskord, et Julgeolekunõukogu tegutseb Washingtoni poliitilise käepikendusena.

«Ma olen väga rahulolematu, et ÜRO Julgeolekunõukogu nõuab nii sageli USA palvel aru Korea RDV kui suveräänse riigi õiguste teostamise kohta,» ütles ta, kasutades Põhja-Korea ametlikku nime.

«Ma mõistan selle vastuvõetamatult hukka ja lükkan sell tagasi kui kõige ebaõiglasema ja erapooletuima teo sekkumisel riigi siseasjadesse ja rikkudes selle suveräänsust,» lisas Kim Yo-jong.

Ta kinnitas, et Põhja-Korea jätkab luuresatelliitide teelesaatmist.

«KRDV jätkab proaktiivsete meetmete rakendamist, täitmaks suveräänse riigi kõigi seaduslikke õigusi, nende seas sõjaväe luuresatelliitide stardid,» lausus Kimi õde.

Analüütikud on hoiatanud, et kui Põhja-Koreal õnnestub luuresatelliite orbiidile toimetada, võimaldavad suurenenud võimekused täpsemalt võtta sihikule USA ja Lõuna-Korea üksuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles