Stoltenberg Erdoğanile: Rootsi on täitnud kõik liikmesuse tingimused

Copy
NATO peasekretär kohtus pühapäeval, 4. juunil Istanbulis päev varem kolmandaks ametiajaks Türgi presidendiks vannutatud Recep Tayyip Erdoğani ja vastse välisministri Hakan Fidaniga.
NATO peasekretär kohtus pühapäeval, 4. juunil Istanbulis päev varem kolmandaks ametiajaks Türgi presidendiks vannutatud Recep Tayyip Erdoğani ja vastse välisministri Hakan Fidaniga. Foto: Türgi presidendikantselei / AFP / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kutsus pühapäeval Ankarat lõpetama vastuseis Rootsi liitumisele alliansiga, öeldes, et Stockholm on arvestanud kõigi Türgi julgeolekumuredega.

Ühtlasi väljendas Stoltenberg lootust, et Rootsi liikmesuse heakskiitmine leiab aset «niipea kui võimalik».

«Rootsi on astunud märkimisväärseid konkreetseid samme, et vastata Türgi murekohtadele,» ütles Stoltenberg ajakirjanikele pärast kohtumist president Recep Tayyip Erdoğaniga. «Rootsi on täitnud oma kohustused.»

Surve Erdoğanile kasvab üha, et ta laseks heaks kiita Rootsi NATO liikmesuse veel enne juulikuist tippkohtumist Vilniuses.

«Liikmesus muudab Rootsi turvalisemaks, ent muudab ka NATO ja Türgi tugevamaks,» ütles Stoltenberg Istanbulis pärast kohtumist nii Erdoğani kui värskelt välisministriks nimetatud Hakan Fidaniga, kes varem juhtis luureagentuuri.

«Ootan Rootsi liikmesuse lõpule viimist niipea kui võimalik,» ütles ta.

Stoltenberg võttis laupäeval osa Erdoğani ametisse vannutamise tseremooniast, millel osales kümneid maailmaliidreid, kes olid tunnistajaks, kuidas riigipea andis kolmanda viie aasta pikkuse ametiaja jaoks ametivande.

NATO üks tugevamaid riike Türgi on olnud tõrges Rootsi vastuvõtmisele allianssi. Koos Ungariga on nad ainsad NATO riigid, kes pole veel Stockholmi püüdlusi heaks kiitnud oma parlamentides.

Rootsi ja Soome lõpetasid aastakümneid kestnud neutraalsuspoliitika ja esitasid mullu koos liitumisavalduse vastusena Venemaa sissetungile Ukrainasse ja täiemahulise sõja alustamisele.

Soome sai ametlikult NATO liikmesriigiks aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles