Saksa minister: kümned said viga vasakäärmuslaste «mõttetul» protestil (1)

Copy
Rahutused Leipzigis.
Rahutused Leipzigis. Foto: Imago/ScanPix

Saksamaa siseminister Nancy Faeser nimetas pühapäeval riigi idaosas Leipzigis mõttetuks vägivallaks vasakäärmuslaste meeleavaldusi, mis kasvasid üle kokkupõrgeteks politseiga ning tõid kaasa vigastusid kümnetele inimestele.

Protesteerijad seadsid üles teetõkkeid, süütasid lõkkeid ja loopisid julgeolekutöötajate pihta lendkehi nädalavahetusel aset leidnud meeleavaldustel, mis kutsuti kokku nelja vasakäärmuslasest aktivisti vangistamise järel.

Meeleavalduste käigus, mis said alguse juba reede õhtul, sai umbes 50 politseinikku vigastada, neist kolm ei ole teenistusvalmis, ütles Leipzigi politsei avalduses.

Pea 30 inimest on vahi alla võetud märkis politsei. Samuti on kuni 50 inimest võetud ennetavalt kinni, enne kui nad taas vabastatakse.

«Vasakäärmuslastest anarhistide ja mässajate mõttetu vägivald on õigustamatu,» ütles Faeser avalduses. «Need, kes loobivad kive, pudeleid ja süütepudeleid politsei pihta tuleb vastutusele võtta.»

Sajad inimesed võtsid osa meeleavaldustest, mis kutsuti kokku pärast kolmapäevast Dresdeni kohtu otsust, millega üks tudeng Leipzigist (Lina E.) ja veel kolm vasakäärmuslasest aktivisti saadeti aastateks trellide taha.

Kohus leidis, et nelik oli süüdi vägivaldsetes rünnakutes uusnatside ja väidetavate paremäärmuslaste toetajate vastu ajavahemikus 2018 kuni 2020.

Alates 2020. aasta kinnipidamisest on Lina E.-st saanud aktivistide jaoks sümboolne kuju. Saksa meedia kohaselt võib vasakpoolsete meeleavaldustel sageli näha loosungeid "Vabastage Lina!".

Leipzigi meeleavaldusel osalenute täpset arvu ei suudetud hetkel täpselt kalkuleerida, märkis politsei. Võimude esialgse hinnangu kohaselt, et laupäeval oli linnaväljakule kogunenud 1500 inimest, osutus ekslikuks ning tõenäoliselt oli tegelik meeleavaldajate arv «märkimisväärselt suurem».

Ka pühapäeva õhtusse planeeritud meeleavaldus on kuulutatud ebaseaduslikuks, lisas politsei.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles