London käskis Pekingil sulgeda salajased politseijaoskonnad Ühendkuningriigi pinnal

Copy
Hiina politseijaoskond Londonis.
Hiina politseijaoskond Londonis. Foto: Hesther Ng/Zuma Press/Wire/Scanpix

Ühendkuningriigi valitsus andis Hiinale korralduse sulgeda Suurbritannia territooriumil tegutsevad salajased politseijaoskonnad, ütles julgeolekuminister Tom Tugendhat täna kirjalikus avalduses parlamendile.

Välisministeerium ütles Hiina suursaatkonnale, et selliste politseijaoskondade mis tahes funktsioonid on vastuvõetamatud ja need ei tohi ühelgi kujul tegutseda.

Saatkond vastas, et kõik sellised jaoskonnad on alatiseks suletud, lisati avalduses.

Tugendhat ütles, et Briti politsei hakkas asja uurima pärast seda, kui inimõigusrühmitus Safeguard Defenders teatas nende tegutsemisest Ühendkuningriigis.

Organisatsiooni sõnul loodi Hiina politseijaoskonnad ametlikult haldusteenuste pakkumiseks, kuid tegelikult kasutati neid diasporaakogukondade jälgimiseks ja kimbutamiseks ning mõnel juhul püüti veenda inimesi «väljaspool seaduslikke kanaleid» Hiinasse naasma.

Politsei käis kõigis Safeguard Defendersi nimetatud kohtades, ütles Tugendhat, kuid ei ole praeguseks tuvastanud tõendeid Hiina riigi ebaseaduslikust tegevusest neis.

«Meie hinnangul on politsei ja avalikul uurimisel olnud survestav mõju igasugustele haldusfunktsioonidele, mida neis kohtades võidi läbi viia,» lisas ta.

«Siiski rajati need »politseiteenistusjaamad« meie loata,» toonitas minister.

Ajaleht Times kirjutas aprillis, et Hiina ärimees Lin Ruiyou juhtis Londoni Croydoni eeslinnas toidukulleriäri, mis tegutses deklareerimata Hiina politseijaoskonnana.

Hiina saatkond Londonis eitas seda ja hoiatas meedias levitatavate valesüüdistuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles