Kasahstani politseinikke süüdistatakse piinamises

Copy
Kasahstani märulipolitsei.
Kasahstani märulipolitsei. Foto: STR/EPA/Scanpix

Kümneid Kasahstani politseinikke ähvardab eelmise aasta valitsusvastaste meeleavalduste mahasurumisega seoses süüdistus piinamises, teatas täna peaprokuratuur.

Kütuse hinnatõus vallandas 2022. aasta jaanuaris protestid, mis kasvasid üle rahutusteks. Need suruti jõhkralt maha ja ametlikel andmetel sai surma 238 inimest.

Avalduses ei täpsustatud piinamise asjaolusid, kuid valitsusvägesid süüdistatakse rahvahulga valimatus tulistamises ja kinnipeetute piinamises.

«39 politseinikku ootab ees kohtumenetlus 88 inimese kallal ebaseadusliku uurimistehnika kasutamise eest,» ütles prokuratuur ja lisas, et 19 politseiniku distsiplinaarmenetlus on juba läbi viidud.

Inimõigusorganisatsioonid Amnesty International, Human Rights Watch ja ÜRO piinamisvastane komitee on korduvalt nõudnud Kasahstani presidendilt Kassõm-Džomart Tokajevilt võimalike piinamiste uurimist.

Aprilli algul nõudis ÜRO inimõigusvolinik Kasahstanilt täiendavaid meetmeid kaitsmaks vange piinamise eest.

Teispäeval andsid ametivõimud teada, et politseijaoskondadesse ja vanglatesse paigaldatakse juurde üle 3700 valvekaamera.

Aprillis mõistis Kasahstani kohus ühe endise kõrge politseiametniku kümneks aastaks vangi seoses võimu kuritarvitamise ja piinamistega eelmisel aastal aset leidnud rahutuste ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles