Soome saadab 9 Vene saatkonna diplomaati luuretegevuse eest välja

Copy
Soome välisministeeriumi hoone
Soome välisministeeriumi hoone Foto: www.formin.finland.fi

NATO uusim liige Soome teatas teisipäeval, et saadab üheksa Helsingi Vene saatkonna töötajat luuretegevuse eest välja.

«Soome saadab välja üheksa Vene saatkonnas töötavat inimest, kes on tegelenud luurega,» ütles valitsus avalduses.

Selles lisati, et saatkonnatöötajad rikkusid oma tegevusega diplomaatiliste suhete Viini konventsiooni. Otsus tehti teatavaks pärast president Sauli Niinistö ning välis- ja julgeolekuministrite kohtumist.

«Otsuse aluseks on Soome kaitsepolitsei (Supo) hinnang,» ütles välisministeeriumi peadirektor Marja Liivala.

Supo ütles Twitteris, et see on Vene luurele Soomes suur hoop.

Naaberriikide suhted on halvenenud alates Venemaa kallaletungist Ukrainale, mille ajel esitas Soome 2022. aasta mais taotluse NATO-ga liitumiseks. Aprillis sai temast ametlikult alliansi liige.

Välisminister Pekka Haavisto ütles mais, et Venemaa külmutas aprilli lõpus Soome Moskva saatkonna ja Peterburi konsulaadi pangakontod.

Külmutamine langes kokku Soome riikliku kommunaalettevõtte Fortum teatega, et Moskva haaras kontrolli tema Venemaa tütarettevõtte üle pärast seda, kui president Vladimir Putin allkirjastas ülevõtmise heaks kiitnud määruse.

Veebruaris alustas Soome pilootptojektina ka 200-kilomeetrise tara ehitamist Venemaa piirile, kuna Helsingi kardab, et Moskva võib kasutada üle piiri suunduvaid rändevooge poliitilise surve avaldamiseks.

Olulist poliitikamuutust sümboliseeriv uus kolme meetri kõrgune metallaed asendab piiril senised heledad puitaiad, mille eesmärk on eelkõige vältida kariloomade teisele poole eksimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles