ÜLEVAADE Vene väed panid Kahhovka tammi õhkimisega ohtu kümned tuhanded inimesed

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kohalik elanik pageb tulvavee eest Hersoni linnas pärast seda, kui Vene väed õhkisid Kahhovka hüdroelektrijaama tammi. 
Kohalik elanik pageb tulvavee eest Hersoni linnas pärast seda, kui Vene väed õhkisid Kahhovka hüdroelektrijaama tammi. Foto: Jevheni Maloletka/AP/Scanpix

Hiiglasliku veemassi valla päästnud kärgatus Kahhovka tammi juures põhjustas humanitaar- ja keskkonnakatastroofi nii Ukraina kui ka Vene okupatsioonivägede kontrollitavatel aladel Dnepri jõe alamjooksul ning võib häirida Kiievi vastupealetungiplaane.

Ukraina president Volodõmõr Zelenkõi nimetas tammi hävitamist terroriteoks ja ütles, et Venemaa korraldas Kahhovka hüdroelektrijaama sisemuses plahvatuse eile kella 2.50 ajal, vahendas AFP. «Seda on füüsiliselt võimatu õhku lasta kusagilt väljastpoolt – mürskudega. See oli mineeritud. Selle olid mineerinud ja lasid õhku Vene okupandid,» lausus ta. «Venemaa õhkis massilise keskkonnakahju pommi. See on viimaste aastakümnete suurim inimtekitatud keskkonnakatastroof Euroopas.»

Ukraina riiklik hüdroenergiafirma teatas, et tammi hävitas plahvatus jaama masinaruumis. Kaitseministeeriumi luureosakonna pressiesindaja Andri Jusov ütles Unianile, et Vene väed vedasid enne plahvatust hüdroelektrijaama juurde lõhkeainet ja varustust, et see õhkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles