Mis on muutunud venemaalaste suhtumises Putini poolt Ukrainas vallandatud sõjasse? Rühm sõltumatuid sotsiolooge esitas raporti «Leppida paratamatusega», kus uuritakse põhjuseid, miks sõja puhkemisest šokeeritud Venemaa Föderatsiooni kodanikud hakkavad tasapisi uue reaalsusega leppima.

2011. aastal Moskvas esimeste massiprotestide laineharjal tekkinud noorte vene teadlaste rühm «Avaliku sotsioloogia laborist» esitas teise aruande, mille koostasid sotsioloogid venemaalastega tehtud kümnete Venemaa Ukraina sõda käsitlevate süvaintervjuude põhjal.

Taas on keskpunktis need, keda ei saa nimetada sõjavastasteks. 2022. aasta kevadel vaatlesid sõltumatud sotsioloogid esimest korda nende Venemaa kodanike argumente, kes ei ole valmis sõja vastu protestima. Teine vestlussari nendega, kes ei kartnud sõjast kõva häälega rääkida, algas pärast seda, kui Venemaa president Vladimir Putin kuulutas septembris välja mobilisatsiooni. Uues uuringus õnnestus sotsioloogidel taas rääkida kümnete inimestega, kes olid sõja alguses šokist ja õudusest kõnelenud.

Kommentaarid (7)
Copy