Euroopa Komisjon alustas menetlust Poola vastu seoses «Vene mõju» komisjoniga (4)

Copy
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: Peter Cziborra/REUTERS/Scanpix

Euroopa Komisjon käivitas täna rikkumismenetluse Poola suhtes, kes moodustas komisjoni «Vene mõju» uurimiseks, mida kriitikute sõnul võidakse kasutada opositsiooni vastu.

Menetlust alustati sellest hoolimata, et president Andrzej Duda lubas eelmisel nädalal esitada muudatusettepaneku, kuna verivärsket seadust «Vene mõju» uuriva ametkonna loomiseks on kritiseerinud nii Euroopa Liit kui USA.

EK asepresident Valdis Dombrovskis ütles, et komisjon otsustas algatada rikkumisprotseduuri ja saadab Varssavile kirja ametliku teatega.

Poolas moodustatud komisjoni ametlik eesmärk on uurida kodanikke, kes võivad olla Venemaa mõjutustele järele andnud.

Seaduse järgi, mille Duda läinud nädalal allkirjastas, ei lubata selle alusel süüdi mõistetud inimestel 10 aastat riigi raha ja salajase teabega seotud avalikes ametites töötada.

Kriitikute väitel on tegemist valitsevate konservatiivide meetmega, mis võtab mõni kuu enne parlamendivalimisi sihikule opositsioonijuhi Donald Tuski.

Tema partei on koguni hakanud nimetama seda «Lex Tuskiks» ehk Tuski seaduseks.

Euroopa Liit väljendas teisipäeval komisjoni loomise pärast muret, USA on aga öelnud, et seadust võidakse kastada opositsioonipoliitikute kandidatuuri blokeerimiseks.

Duda ütles reedel, et tegi muudatusettepaneku, millega poleks komisjonil võimalik kehtestada karme karistusi juurdluse all olevaile isikutele. Komisjon teeks lihtsalt avalduse, öeldes, et kõnealune isik on olnud Vene mõju all, mistõttu ei saa tagada, et ta töötab ausalt avalikkuse huvides.

Duda soovitas ka moodustada komisjon ekspertidest, mitte alakoja liikmetest või senaatoritest.

Parlament peaks muudatuse võimalikult ruttu vastu võtma, rõhutas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles