USA endine asepresident Pence alustas valimiskampaaniat

BNS
Copy
Mike Pence.
Mike Pence. Foto: Credit Image: © Brian Cahn/ZUMA Press Wire/SCANPIX

USA endine asepresident Mike Pence alustas kolmapäeval oma Iowa osariigis Ankenys presidendikampaaniat vastandudes Donald Trumpile, keda nimetas muu hulgas hoolimatuks.

«Nagu ma olen korduvalt öelnud, olid president Trumpi sõnad tol saatuslikul päeval hoolimatud ja seadsid ohtu minu perekonna ja kõik Kapitooliumis viibijad,» ütles Pence toetajatele viidates Kapitooliumi sündmustele 6. jaanuaril 2021. aastal.

«Ameerika rahvas väärib teadmist, et tol päeval nõudis ka president Trump, et ma valiksin tema ja põhiseaduse vahel. Nüüd seisavad valijad sama valiku ees. Mina valisin põhiseaduse ja teen seda alati,» ütles Pence.

Pence süüdistas Trumpi ühtlasi ametiaja esimesel päeval antud lubaduse murdmises valitseda sündsalt ja viisakalt.

Pence teatas varem päeval 2024. aastal presidendiks kandideerimisest, milleks tal tuleb võistluses vabariiklaste kandidaadi koha pärast võta ekspresident Trumpi. 64-aastane evangeelne kristlane Pence alustas ametlikult oma kampaaniat videopöördumisega Iowa osariigis, mis on üks esimesi hääletavaid osariike.

Vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgimisest on lisaks Trumpile varem teada andnud ka tema suurimaks vastaseks peetav Florida kuberner Ron DeSantis.

«Täna teatan ma jumala ja oma pere ees, et kandideerin Ühendriikide presidendiks,» ütles Pence internetti postitatud kampaaniavideos.

Pence esitas esmaspäeval kandideerimiseks vajalikud dokumendid USA föderaalsele valimiskomisjonile.

«Ma usun ameerika rahvasse ja ma usun, et jumal ei ole Ameerikat veel jätnud,» kirjutas Pence videot kommenteerivas säutsus.

Pence oli Trumpi asepresident ajavahemikus 2017-2021 ning pälvis selle ajaga vankumatult lojaalse asemiku maine. Ühtlasi tõi ta kaasa paljude usklike parempoolsete hääled ning oli valmis vastuolulist riigipead kõigi süüdistuste vastu kaitsma.

Ent Pence'ist sai niinimetatud Trumpworldis paaria, kui ta tõrjus tagasi vabariiklasest liidri nõudmise, et ta tunnistaks kehtetuks 2020. aasta presidendivalimised ning kasutaks selleks oma volitusi senati eesistujana.

Pärast demokraadist presidendi Joe Bideni valimisvõitu sattus Pence Trumpi pidevate rünnakute alla ja ekspresident nimetas teda koguni reeturiks.

Olukord muutus pärast seda, kui Trumpi ebaõiged väited valimispettusest viisid rahvamassid nii kaugele, et nõuti Pence'i oksatõmbamist Kapitooliumimäel.

Pärast Kapitooliumi ründamist ütles Pence, et Trump on oht tema perekonnale ja ka teistele inimestele.

Pence on rõhutanud erimeelsusi Trumpiga mitmes olulises küsimuses, näiteks kuidas Venemaa autoritaarset presidenti Vladimir Putinit tuleks kohelda, aga samuti abordiõiguste puhul.

Teisipäeval teatas vabariikaste presidendikandidaadiks püüdlemisest New Jersey osariigi ekskuberner Chris Christie. Kandidaatide ridades on ka endised kubernerid Nikki Haley ja Asa Hutchinson ning lähiajal on oodata kandideerimisteadet Põhja-Dakota kubernerilt Doug Burgumilt.

Arvamusküsitluste põhjal juhib praegu Trump, talle järgneb DeSantis, kuid ühegi teise toetus ei ole ulatunud kahekohalise arvu protsentideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles