Austraalia keelustab natside vihasümboolika kasutamise avalikus ruumis

Copy
Haakristilipp müügikioskis Gladstone Harbouri festivalil Queenslandis. Foto on illustratiivne.
Haakristilipp müügikioskis Gladstone Harbouri festivalil Queenslandis. Foto on illustratiivne. Foto: Chris Donaghy / AAP / AP / Scanpix

Austraalia teatas täna, et keelustab avalikus ruumis natsisümboolika kasutamise; riik maadleb küll väikese, aga üha jultunumaks muutuva paremäärmuslaste klikiga.

Peaprokurör Mark Dreyfus ütles, et valitsusel on kavas võtta vastu uusi seadusi, mis natside sümboolika nagu haakristi ja SSi välgunoolte avalikult näitamise kriminaliseeriks.

Luureametnikud on hoiatanud, et üha suurem hulk austraallasi vaimustub neonatsismi ideoloogiast ning äärmusrühmitused värbavad üha innukamalt uusi liikmeid.

«Austraalias pole kohta sümbolitel, mis ülistavad holokausti õudusi,» ütles Dreyfus, lisades, et edaspidi ei lubata inimestel saada kasu natside kurjuse ideoloogiast rahalises mõttes.

Seaduseelnõu läheb järgmisel nädalal parlamenti, mis peaks selle eeldatavasti vastuseisuta heaks kiitma.

Austraalia luurejuht Mike Burgess ütles läinud kuul, et Austraalia uusnatside äärmusrühmitused on üha jultunumaks muutunud. Ta tõi näiteks hiljutise transsooliste ürituse Melbourne'is, kus maskides mehed kähmlesid inimestega.

Riikliku julgeolekuagentuuri kohaselt moodustavad paremäärmuslased kõigist terroritõrjega seotud juhtumitest juba umbes 30 protsenti.

«Uusnatside puhul muretseme me selle pärast, et inimesed, keda tõmbab see ideoloogia ning kes ei ole rahul tegevuse puudumisega, lähevad ja teevad seda ise,» märkis Burgess.

Austraalias sündinud valgete ülemvõimu ideoloogia esindaja mõrvas 2019. aastal Uus-Meremaal Christchurchi mošees 51 islamiusulist.

Austraalia juudiasjade nõukogu kiitis eelnõu kava ning märkis, et see on teretulnud ajal, mil antisemiitlus tõstab üleilmselt oma pead.

Austraalia kaks rahvarohkeimat osariiki, Uus-Lõuna Wales ja Victoria on juba keelustanud natsisümboolika näitamise avalikkuses.

Riigiülene keeld teeks erisuse natsisümboolika näitamisel hariduslikel, kunstilistel ja muudel sarnastel puhkudel.

Samuti ei laiene keeld religioossetele sümbolitele nagu näiteks svastika, mida kasutavad nii budistid kui hindud hea õnne ja külluse sümbolina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles