ÜLEVAADE Killustunud valimispõld annab eelise Trumpile

Copy
Donald Trumpi toetajad Florida kuberneri Ron DeSantise kampaaniaürituse sissepääsu juures Lõuna-Carolinas. 
Donald Trumpi toetajad Florida kuberneri Ron DeSantise kampaaniaürituse sissepääsu juures Lõuna-Carolinas. Foto: Sean Rayford/Getty Images/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide 2024. aasta presidendivalimised tõotavad kujuneda 2020. aasta kordusetenduseks, kus valimiste lõppvoorus lähevad vastamisi Donald Trump ja Joe Biden.

Üheteistkümnest Vabariikliku Partei presidendikandidaadist on praeguse seisuga ainult kahel reaalne võimalus jõuda 2024. aasta presidendivalimiste otsustavasse lõppvooru: need on ekspresident Trump ja Florida kuberner Ron DeSantis.

Arvamusküsitluste järgi jagavad vabariiklastest presidendikandidaatide arvestuses kolmandat kohta endine asepresident Mike Pence ja endine Ühendriikide saadik ÜRO juures Nikki Haley. Kumbagi toetab vaid umbes neli protsenti vastajatest. DeSantise toetus on 20 protsendi ringis.

Lihtne matemaatika näitab, et isegi kõigi teiste kandidaatide toetusprotsente kokku liites ei küündi see Trumpi poolehoidjate arvuni – ekspresidenti soovib Vabariikliku Partei presidendikandidaadina näha üle 50 protsendi erakonna valijatest.

Kuigi suur osa vabariiklaste ladvikust on tüdinud Trumpist ja tema skandaalidest, ei ole esile tõusnud ühtegi paremat kandidaati, kes suudaks talle vastu astuda. Pigem tähendab killustunud valimispõld seda, et teised kandidaadid söövad üksteise hääli, Trumpi baastoetus on aga vähe muutunud.

Tagasi üles