Vene juhtiv inimõiguslane astub sõja kritiseerimise eest kohtu ette

Copy
Vene sõjaväe diskrediteerimises süüdistatav Oleg Orlov.
Vene sõjaväe diskrediteerimises süüdistatav Oleg Orlov. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/SCANPIX

Vene inimõigusorganisatsiooni Memorial kaasesimees Oleg Orlov astus täna Moskvas Ukraina sõja kritiseerimise tõttu kohtu ette ja teda võib oodata kuni viieaastane vanglakaristus.

AFP ajakirjanikud teatasid istungi algusest Moskva Golovinski ringkonnakohtus. Tegemist on järjekordse kohtuprotsessiga Vene kodanikuühiskonna organisatsioonide vastu.

«Kõik saab korda,» ütles Orlov ja näitas ajakirjanikele Aleksander Baunovi raamatut «Režiimi lõpp», mis käsitleb Euroopa diktatuuride langemist.

Kohtus oli temaga kaasas Nobeli rahupreemia laureaat Dmitri Muratov, kes kuulub kaitsemeeskonda.

Orlovi süüdistatakse Vene relvajõudude korduvas diskrediteerimises pikettidega Ukraina invasiooni vastu ja artiklis «Nad tahtsid fašismi ja saidki» Prantsuse väljaandele Mediapart.

Orlov on öelnud, et jääb oma seisukohtadele kindlaks, kuid ei hellita kohtuprotssessi tulemuse osas lootust.

«Mõned ütlevad võibolla endale, et parem on vait olla. Aga kogu minu senine elu ja positsioon kohustavad mind mitte vaikima,» ütles ta AFP-le.

«Otsus on süüdimõistev, selles ei ole mingit kahtlust,» lisas ta, mõtiskledes, kui karm saab olema karistus.

«Ma ei kahetse midagi ja ma ütlen seda kohtus.»

Memorial on Venemaal kehtestanud end kodanikuühiskonna olulise tugisambana, hoides kommunistlike repressioonide ohvrite mälestust ja võideldes inimõiguste rikkumiste vastu president Vladimir Putini aegsel Venemaal.

2021. aasta lõpus, mõni kuu enne Venemaa kallaletungi Ukrainale, saadeti Memoriali laiali, süüdistades seda seadusrikkumises. Märtsis esitati ühenduse töötajatele süüdistus fašismi rehabiliteerimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles