TAUST Wagner – Ukraina sõjast sündinud ja Aafrikas õitsev

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Wagneri juht Jevgeni Prigožin oma võitlejatega Ukrainas Bahmutis. 
Wagneri juht Jevgeni Prigožin oma võitlejatega Ukrainas Bahmutis. Foto: Concordi pressiteenistus/Scanpix

Poolteist kümnendit tagasi mitmele Oscarile kandideerinud filmis «Vereteemant» kordab valgest zimbabwelasest palgasõdur Danny Archer läbivalt üht lühendit – TIA ehk «This is Africa» (e.k «See on Aafrika»).

Leonardo DiCaprio mängitava Archeri sapine vastus kaunile ameerika ajakirjanikule, kes on tulnud paljastama Sierra Leone verist teemandiäri kõlab nii: «Rahukorpuslased jäävad, kuni saavad aru, et nad ei aita kedagi. Valitsused püsivad, kuni nad on varastanud piisavalt, et kuhugi mujale eksiili pageda. Ja mässulised pole kindlad, kas nad tahavad üle võtta, sest siis peaksid nad seda segadust valitsema.»

Sierra Leone kodusõjale kulus 11 aastat ja umbes 50 000 inimelu. Muuseas võitles seal ka Zimbabwe ehk koloniaalnimega Rodeesia valgetest palgasõdureid, kelle tüpaaž andis aluse Archeri tegelaskujule.

Arvestades, et Rodeesiast sai Zimbabwe juba aastal 1979, tänapäeva Aafrika lahingutes tolle sõja veterane ilmselt väga ei leidu. Küll aga näeb Mustal Mandril siiani Archeri kirjeldatud tendentse. Sellistes tingimustes on end viimase vähem kui kümne aasta jooksul mitmel pool sisse seadnud Venemaa Wagneri grupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles