TEERAJAJA ⟩ Island sulgeb esimese riigina augustis saatkonna Venemaal

Copy
Islandi saatkonna sulgemisest Moskvas teatas välisminister Þórdís Gylfadóttir.
Islandi saatkonna sulgemisest Moskvas teatas välisminister Þórdís Gylfadóttir. Foto: RONNY HARTMANN / AFP / Scanpix

Island teatas teatas esimese maailma riigina, et peatab 1. augustist oma saatkonna tegevuse Venemaal, ja palus ka Moskval piirata tegutsemist Reykjavikis.

«Praegune olukord lihtsalt ei võimalda Islandi väiksel välisteenistusel Venemaal saatkonda tegevuses hoida,» ütles välisminister Þórdís Gylfadóttir.

AFP Moskva büroo andmetel on Island esimene riik, kes sellise sammu astub.

Islandi välisministeerium rõhutas, et otsus ei tähenda diplomaatiliste suhete katkestamist.

Kuna kaubandus-, kultuuri- ja poliitilised suhted Venemaaga olid «kõigi aegade madalaimal tasemel», ei olnud saatkonna tegevuste säilitamine Moskva enam õigustatud, märkis ministeerium.

Island kutsus välja Venemaa suursaadiku ning palus, et Venemaa piiraks oma saatkonna tegevusi Reykjavikis ning et diplomaatlise esindatuse taset langetataks.

Gylfadóttir avaldas lootust, et tingimused võimaldavad neil ühel päeval omada normaalseid ja viljakaid suhteid Venemaaga, kuid see sõltub tema kinnitusel Kremli langetatud otsustest.

Välisministeeriumi teatel on Islandil välisriikide pealinnades 18 saatkonda ning nende asukohta prioritiseeritakse lähtudes majandus-, poliitiliste ja kultuurisuhete või arengukoostöö ulatusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles