Sõja alguses hukkus Harkivis esimesena 13-aastane laps

Juri Larin
, kaasautor
Copy
Sõjas hukkunud Ukraina lastele pühendatud monument, mis avati Harkivis eelmisel nädalavahetusel.
Sõjas hukkunud Ukraina lastele pühendatud monument, mis avati Harkivis eelmisel nädalavahetusel. Foto: Ukraina presidendi kantselei

«Olukord nõuab meilt otsustavaid tegevusi,» teatas Venemaa president Vladimir Putin möödunud aasta 24. veebruari varahommikul, kui andis käsu alustada sõda Ukrainaga. Sümboolne, et piiriäärses Harkivi oblastis tapsid Vene raketid selle otsustava tegevuse käigus esimese tsiviilisikuna just lapse.

Anton Tarasenko võiks täna saada 15-aastaseks. 10. juuni oli tema sünnipäev.

«Piuh-pauh! Ja kõik – kogu su elu jäi seisma,» räägib nuttev Tatjana, igaveseks 13-aastaseks jäänud Antoni ema.

Heatahtlik Anton oli väga kiindunud oma koerakesse, musta puudlisse Butši. Vanemad kinkisid talle koerakese enne sõda 12. sünnipäevaks. Poiss oli vanemaid kaua mangunud, et saada koera. Ka hukkumisehetkel oli ta koos oma lemmikuga. Nüüd on koer vanematele kui üks väga elav ja liikuv mälestus pojast. «Me mängime koeraga Antoša mälestuseks,» ütleb Tatjana vaikselt.

Postimees selgitas välja, et Ukraina prokuratuuri andmetel oli Anton esimene tsiviilisik, kes hukkus möödunud aasta 24. veebruaril Harkivi oblastis. Just seda Venemaaga piirnevat Ukraina oblastit tabas sõja esimesel päeval kõige massiivsem raketi- ja suurtükitulerünnak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles