Trumpile esitati 37 süüdistust salajaste dokumentide kaasuses

Copy
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump reacts as he returns to the White House after U.S. Attorney General William Barr reported to congressional leaders on the submission of the report of Special Counsel Robert Mueller in Washington, U.S., March 24, 2019. REUTERS/Carlos Barria/File Photo
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump reacts as he returns to the White House after U.S. Attorney General William Barr reported to congressional leaders on the submission of the report of Special Counsel Robert Mueller in Washington, U.S., March 24, 2019. REUTERS/Carlos Barria/File Photo Foto: Carlos Barria

USA endisele vabariiklasest presidendile Donald Trumpile esitati reedel 37 süüdistust niinimetatud Mar-a-Lago salajaste dokumentide kohtuasjas, mille puhul hoidis ta pärast riigipea ametist ning Valgest Majast lahkumist ebaseaduslikult enda valduses paiguti ülisalajasigi dokumente Ühendriikide tuuma- ja relvastusprogrammide ning kaitseplaanide kohta.

Justiitsministeerium märkis, et kui Trump lahkus Valgest Majast 2021. aasta jaanuaris, võttis ta endaga kaasa muuhulgas ka ülisalajasi dokumente kaitseministeeriumist ehk Pentagonist, Luure Keskagentuurist (CIA), riiklikust julgeolekuagentuurist (NSA) ja teistest luureasutustest.

Trump hoidis neid turvalisi meetmeid rakendamata oma Florida osariigis asuvas Mar-a-Lago residentsis ja klubis, kuhu sattus erinevate ürituste raames sageli kümneid tuhandeid inimesi, selgub Florida föderaalkohtusse antud süüdistustest.

Vähemalt kahel juhul näitas Trump salajasi dokumente USA sõjaväelistest operatsioonidest ja tegutsemisplaanidest inimestele, kel puudus vastav riigisaladusele juurde pääsemise luba oma golfiklubis, mis asub New Jersey osariigis Bedminsteris.

Trumpi kaasavõetud dokumentides leidus teavet, mis puudutas nii USA kui võõrriikide kaitse- ja relvastuse võimet, Ühendriikide tuumaprogramme, nii USA kui liitlasriikide võimalikke haavatavusi sõjalise rünnaku puhul, aga ka plaane võimalikuks kättemaksuks, mida kasutada vastusena võimaliku võõrriigi rünnaku puhul, selgub süüdistustest.

«Nende salajaste dokumentide volitamata paljastus võinuks seada ohtu Ühendriikide riikliku julgeoleku,» teatas justiitsministeerium.

Trumpile esitati süüdistused 37 punktis, muuhulgas riikliku kaitseteabe tahtlikus säilitamises, konspiratsiooni korraldamises tõkestada kohtupidamist, dokumentide korruptiivses varjamises ja ka valeütluste andmises.

Justiitsministeeriumi eriprokurör Jack Smithi esitatud süüdistustest igaüks võib tuua endaga kaasa kuni 20 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Trumpi abile Walt Nautale esitati süüdistused kuues punktis eksriigipea aitamises dokumente peita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles