Colombia selvas 40 päeva kadunud neli põlisasukast last leiti elusana

Copy
Sel Colombia presidendikantselei fotol on näha päästjate jõupingutuste vili - armee osalusel aset leidnud operatsiooniga leiti selvast elusana neli põliselanikust last vanuses üks kuni 13 eluaastat.
Sel Colombia presidendikantselei fotol on näha päästjate jõupingutuste vili - armee osalusel aset leidnud operatsiooniga leiti selvast elusana neli põliselanikust last vanuses üks kuni 13 eluaastat. Foto: Colombia presidendikantselei / Reuters / Scanpix

Colombia Amazonase vihmametsas enam kui kuu aega kadunud olnud neli põliselanikust last leiti reedel elusana, ütles president Gustavo Petro.

Otsinguid alustati 40 päeva tagasi, kui vihmametsas kukkus alla väikelennuk.

«Rõõm kogu riigile! Neli last, kes jäid kadunuks 40 päeva eest Colombia selvas, leiti elusana,» säutsus Petro Twitteris.

Petro lisas foto mitmest sõjaväelasest ja põliselanikust, kes võtsid osa päästeoperatsioonist.

«Nad on väetid. Laskem arstidel anda omapoolne hinnang,» ütles Petro ajakirjanikele.

Kõik lapsed on ühe pere liikmed vanuses 13, üheksa, neli ja üks eluaastat.

«Jah, lapsed on üles leitud, ent ma vajan lendu või helikopterit, et minna ja nad kiiresti kätte saada,» ütles laste vanaisa Fidencio Valencia AFP-le.

Uitoto põlisrahva killust pärit lapsed olid alates 1. maist üksinda selvas, kui neid kandnud Cessna 206 alla kukkus.

Kõik kolm nendega koos lennanud täiskasvanut – laste ema, piloot ja üks sugulane – leidis armee allakukkumispaigas surnuna.

Laiaulatuslikest otsingutest võttis osa 160 sõdurit ja 70 põliselanikku, kel on põhjalikud teadmised piirkonna metsast. Juhtum pälvis üleilmset tähelepanu.

Piirkonnas tegutsevad nii jaaguarid, maod ja teised kiskjad, aga ka relvastatud uimastismugeldajate grupid. Otsijatele andsid lootust, et nad on õigetel jälgedel, sellised viiteid nagu jalajäljed, kasutatud mähe, pooleldi söödud puuvili.

Kartuses, et lapsed jätkavad ringiuitamist ja neid võib olla järjest raskem positsioneerida, heitis lennuvägi metsa 10 000 lendlehte juhtnööridega nii hispaania kui laste emakeeles, põliselanike keeles, käskides neil paikseks jääda.

Lehtedel oli ka nõuandeid ellujäämiseks, samuti heitis sõjavägi õhust alla toidupakke ja pudelivett.

Päästjad andsid eetrisse ka salvestatud sõnumi laste vanaemalt, kes kutsus neid paigal püsima.

Uitoto hõimu lapsed õpivad jahti pidama, kalastama ja loodusest ande korjama. Laste vanaisa ütles varem AFP-le, et lapsed on hästi tuttavad selvaga.

«Täna oli meil imeline päev,» ütles Petro meediale vahetult pärast naasmist Kuubalt, kus ta allkirjastas kuue kuu pikkuse relvarahu Colombia viimase tegeva sissirühmitusega ELN.

Petro tõi esile üha lähemale jõudmist lootuses kehtestada kestev rahu ning märkis, et kodumaale saabumisel ootas teda esimese uudisena ees teade laste leidmisest.

«Nad olid üksi, nad said üksi hakkama. Näide tõelisest ellujäämisest, mis läheb ajalukku,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles