Ukraina lülitas välja Zaporižžja tuumajaama viimase töötanud reaktori

Copy
Vene sõdur Zaporižžja tuumaelektrijaamas
Vene sõdur Zaporižžja tuumaelektrijaamas Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS / Scanpix

Ukraina aatomienergiaagentuur Enerhoatom lülitas Kahhovka tammi purunemisest põhjustatud üleujutuste tõttu ettevaatusabinõuna välja Zaporižžja tuumaelektrijaama viimase tööle jäänud reaktori.

Vene vägede kontrolli all oleva tuumajaama kuuest reaktorist olid viis juba varem nn külma väljalülitatuse seisundis, mis tähendab, et kõik kontrollvardad on sisestatud reaktori südamikku peatamaks tuumalõhustumisreaktsioon ning soojuse ja rõhu teke.

Enerhoatom teatas eile õhtul avalduses, et Dnepri jõele rajatud Kahhovka hüdroelektrijaama tammi purunemisest ei ole Zaporižžja tuumajaamale otsest ohtu, kuid selle tõttu on langenud järsult selle jahutusseadmetes kasutatava vee tase.

Viimane reaktor lülitati välja üleeile, teatas Enerhoatom ja lisas, et otsust mõjutasid ka mürsurünnakud elektrijaama lähedal, mis kahjustasid seda Ukraina energiasüsteemiga ühendavaid õhukaableid.

Kui kõigi reaktorite töö on peatunud, hakkavad temperatuur ja rõhk järk-järgult langema ning väheneb radioaktiivse kütuse jahutamiseks vajaliku vee hulk.

Zaporižžja tuumajaamas töötavad endiselt Enerhoatomi töötajad, ehkki jaam ise on venelaste kontrolli all.

Lähipäevadel külastab Ukrainat Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles