USA ametnik: Hiina luureüksus tegutseb Kuubal juba aastaid

Copy
Hiina avaliku julgeoleku minister Wang Xiaohong kohtumas Kuuba siseministri Lazaro Alberto Alvarez Casasega mais Pekingis. Foto on illustratiivne.
Hiina avaliku julgeoleku minister Wang Xiaohong kohtumas Kuuba siseministri Lazaro Alberto Alvarez Casasega mais Pekingis. Foto on illustratiivne. Foto: Li Tao/Xinhua via ZUMA Press / Scanpix

Hiina on Kuubal luureüksust opereerinud juba aastaid ja uuendas seda 2019. aastal, et suurendada oma kohalolekut sel Kariibi mere saarel, ütles eile Valge Maja ametnik.

«See on luureandmetes hästi dokumenteeritud,» ütles anonüümsust palunud ametnik, kinnitades Hiina luure kohalolekut.

USA meedia on viimastel päevadel teatanud Pekingi kavatsusest rajada Ameerika ranniku lähedal asuvale saarele elektroonilise seire baas.

«Kui president Joe Biden 2021. aasta jaanuaris ametisse astus, teavitati meid mitmetest tundlikest Hiina jõupingutustest laiendada globaalselt oma ülemere logistika-, baaside ja infokogumise taristut,» ütles administratsiooni ametnik.

«See hõlmas Hiina Rahvavabariigi luureandmete kogumise rajatiste olemasolu Kuubal,» ütles ametnik. «Tegelikult uuendas HRV 2019. aastal Kuubal oma luureandmete kogumise rajatisi.»

Florida lõunatipust 150 kilomeetri kaugusel Kuubal asuv baas kujutaks Ühendriikide mandriosale seni kõige otsesemat väljakutset.

Hiina hoiatas reedel seoses meediakajastusega kavandatavast baasist USAd «Kuuba siseasjadesse sekkumise eest».

Kui Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbinilt tavapärasel pressibriifingul baasi kohta küsiti, ütles ta esmalt et ei ole olukorrast teadlik, ning asus seejärel kritiseerima USA Kuuba-poliitikat.

«Nagu me kõik teame, on kuulujuttude ja laimu levitamine USA tavaline taktika,» ütles Wang.

USA ametnik märkis, et administratsiooni hinnangul on diplomaatilised jõupingutused aeglustanud Hiina tegevust Kuubal.

«Me arvame, et Hiina Rahvavabariik ei ole päris seal, kus lootis olla,» ütles ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles