Politsei pidas kinni Šoti eksliidri Nicola Sturgeoni

Copy
Šoti endine esimene minister Nicola Sturgeon.
Šoti endine esimene minister Nicola Sturgeon. Foto: Jane Barlow / PA Wire / Scanpix

Šotimaa endine esimene minister Nicola Sturgeon peeti pühapäeval kinni seoses finantsjuurdlusega, teatasid politsei ja Suurbritannia meedia; naispoliitiku pressiesindaja sõnul läks ta ütlusi andma vabatahtlikult.

«Täna peeti kahtlusalusena kinni 52-aastane naine seoses kestva juurdlusega Šoti Rahvuspartei (SNP) rahastamise ja finantside asjus,» teatas Šotimaa politsei avalduses.

Tema kinnipidamine tähistab juba kolmandat kinnipidamist seoses juurdlusega, mis on šokeerinud Šoti poliitsüsteemi, kus pikka aega on domineerinud SNP.

Sturgeoni pressiesindaja ütles, et endine SNP liider läks vabatahtlikult politsei juurde ütlusi andma. Politsei kohaselt võeti ta kinni ning teda küsitlesid uurijad.

Sturgeon kinnitas õhtul hiljem, et ta ei ole midagi valesti teinud pärast seda, kui politsei küsitles naist osana riigi valitsuspartei rahaasjade uurimisest.

«Leida end sellisest olukorrast, kui olen kindel, et ma ei ole midagi valesti teinud, on nii šokk ja ka sügavalt ängistav,» kirjutas Sturgeon avalduses, mille tegi pärast seda, kui politsei ta pärast kinnipidamist vabastas.

Suurbritannia Tööpartei Šoti asjade variminister Ian Murray reageeris uudisele Sturgeoni kinnipidamisest.

«Liiga pikka aega on lubatud salajasuse ja kinnimätsimise kultuuril mädaneda SNP südames,» ütles Murray.

«Ausalt öeldes on tänastel sündmustel tohutud tagajärjed nii SNP kui Šoti poliitika tuleviku jaoks,» ütles eraldi Šoti liberaaldemokraatide liider Alex Cole-Hamilton.

Sturgeoni abikaasa tegevust uuriti juba aprillis

Sturgeoni abikaasa Peter Murrell, kes on SNP endine juht, võeti kinni aprillis seoses sama juurdlusega.

Toona korraldas politsei läbiotsimised nii paari Glasgow' kodus, kus püstitati eesaeda nn kuriteopaiga telk, ning ka SNP peakorteris Edinburgh's.

Murrell on seisnud juba mõnda aega silmitsi küsimustega väidetava 600 000 naela kõrvale kantimisega SNP annetustelt, mis pidid minema Šotimaa iseseivuse kampaania rahastamiseks.

Samuti ei deklareerinud ta isiklikku laenu parteile enam kui 100 000 naela ulatuses.

Partei laekur Colin Beattie arreteeriti samuti aprillis.

Skandaal on paisanud SNP sügavasse kriisi ja kahjustanud selle unistuste täitumise lootust jõuda iseseisvuseni Šotimaal.

Hiljutised küsitlused näitavad, et vaid 45 protsenti šotlastest toetavad oma rahva lahkulöömist Suurbritanniast. Selline toetajate arv peegeldab ametlikku iseseisvuse pooldajate hulka 2014. aasta referendumil. Londoni väitel pandi sellega küsimus iseseisvusest kalevi alla vähemalt üheks põlvkonnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles