Süüria on tänu Venemaale hüppeliselt oma relvastust suurendanud

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria tellis mullu Moskvalt 36 sõjalennukit Jak-130 (Yak-130).
Süüria tellis mullu Moskvalt 36 sõjalennukit Jak-130 (Yak-130). Foto: SCANPIX

Süüria importis aastatel 2007-2011 ligi kuus korda rohkem relvi kui eelneval viiel aastal. 72 protsenti relvadest müüs president Bashar al-Assadi režiimile Venemaa, teatas täna rahvusvaheline uurimisinstituut SIPRI.

Stockholmi Rahvusvahelise Rahu-uuringute Instituudi värske raport näitab, et Moskva varustab Süüriat relvadega siiani, ehkki USA, Euroopa Liit ja teised on kehtestanud relvamüügikeelu režiimile, mis jõhkralt rahvaülestõusu maha surub, vahendas AP.

Raport siiski ei täpsusta, kui palju on Venemaa Süüriale relvi eksportinud pärast ülestõusu algust mullu märtsis.

Aastatel 2007-2011 müüs Moskva Damaskusele muu seas õhutõrjesüsteeme ja laevatõrjerakette, millest praeguste rahutuste käigus otsest kasu pole. Ent need on suurendanud režiimi võimekust kaitsta end võõrriikide sekkumise vastu, ütles SIPRI uurija Pieter Wezeman.

Süüria on Wezemani sõnul Venemaalt tellinud ka 25 MIG-29 sõjalennukit ning sõlmis eelmise aasta lõpus Moskvaga 550 miljoni dollarilise lepingu 36 Jak-130 sõjalennuki ostuks. On siiski küsitav, millal lennukid üle antakse ja kas Süüria on suuteline nende eest maksma.

Süüria oli viimase viie aasta jooksul maailma suuruselt 33. relvaostja. Peale Venemaa imporditi relvi Valgevenelt ja Iraanilt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles